Hlavní obsah

Rudišovu Národní třídu uvedli v Brémách na divadelních prknech

Román Jaroslava Rudiše Národní třída se v Německu dočkal po překladu i dramatizace. Inscenace Nationalstrasse měla v neděli premiéru v na Malé scéně městského divadla v Brémách. Hru plánuje ještě letos uvést Státní divadlo v Drážďanech. Ještě letos by se také měla začít natáčet filmová podoba Národní třídy.

Foto: Theaterbremen

Alexander Swoboda jako Vandam

Článek

Brémskou inscenaci režírovala česko-německá režisérka Theresa Welgeová, která působila v Divadle Komedie pod vedením Dušana Davida Pařízka. Dílo, jehož hlavní postavou je bitkař, který si říká Vandam, který tvrdí, že právě on spustil sametovou revoluci, ji zaujalo. „Vandam je velmi ambivalentní postava, a to mě zaujalo. A celý ten text je velmi aktuální. Rostoucí nacionalismus není vůbec jen českým fenoménem,“ uvedla režisérka.

Národní třída vyšla v roce 2013. Její českou dramatizaci uvádělo čtyři sezóny brněnské Divadlo Feste. Německý překlad knihy vyšel loni.

Filmová práva na Národní třídu získala na konci loňského roku společnost Negativ. „Natáčet bychom chtěli letos na podzim, režisérem filmu bude Štěpán Altrichter,“ řekl producent Pavel Strnad.

Pro brémské divadlo připravil Rudiš přede dvěma lety i adaptaci Kafkova Zámku. Pro příští sezónu chystá hudebně-divadelní adaptaci Kafkovy Ameriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám