Hlavní obsah

Rozvrátí zombie komunismus? Na Kubě točili první horor

Novinky, Stanislav Dvořák

Po romantické rozpadající se Havaně se v uplynulých týdnech plahočili zombie. Filmaři zde točili první kubánský zombie horor/parodii pod titulem Juan de los Muertos.

Článek

Ve filmu zaútočí na Kubu armáda zombie a komunistická vláda prohlásí, že jde o spiknutí disidentů podporovaných imperialisty z USA.

Pouze hrdina Juan, představovaný známým kubánským hercem Alexisem Diaz de Villegasem může ostrov "svobody" zbavit nezvaných shnilých a lidské maso žeroucích oblud.

Film, který půjde do kin už tento rok, sepsal a režíroval 34letý Alejandro Brugues. "Je to zombie film, ale vlastně je to o Kubáncích a o tom, jak reagujeme na krize. Měli jsme jich tady za padesát let hodně," říká odvážně Brugues v rozhovoru s BBC.

Společenská komedie

"Je to společenská komedie, je v tom kus od všeho. Něco z hororu, akce a hodně humoru tváří v tvář problémům."

Jde o společný španělsko-kubánský projekt. Většina peněz jde ze zahraničí, protože Kuba je ekonomicky na dně a filmy se moc netočí.

Státem kontrolovaný filmový průmysl fungoval za starých časů, kdy Kubu podporovaly SSSR, Československo a další státy. Vznikly tam tehdy i některé odborníky uznávané filmy Smrt byrokrata nebo Lucia, celkově je ale kubánský film v Evropě neznámý. Lidé tam ale rádi chodí do kina.

"Kuba má velkou filmovou historii a vždy tu byli zanícení diváci," podotkl americký režisér John Landis, který se o kubánský film zajímá.

Reklama

Výběr článků

Načítám