Hlavní obsah

Rozhlasové vysílání slaví devadesát let

Právo, jp

Letos v květnu slaví Český (dříve Československý) rozhlas devadesáté narozeniny. Poprvé se ozval z éteru 18. května 1923 ve 20.15 hodin z vojenského stanu v Praze Kbelích. K uším posluchačů se dostalo krátké ohlášení a koncert.

Foto: Petr Horník, Právo

Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu

Článek

Letos posluchači v rámci oslav uslyší mimo jiné nové pořady, budou mít možnost zakoupit a stáhnout si v novém internetovém obchodě za přijatelné ceny zajímavé nahrávky z archivu nebo se podívat do zákulisí Českého rozhlasu při Dni otevřených dveří i v mimopražských studiích. Na 23. března se chystá ples v pražském Obecním domě. Připravuje se dokonce bohoslužba za Český rozhlas na 18. nebo 19. května.

Nejrozsáhlejším vzpomínkovým pořadem je dokumentární cyklus Devadesátka. Má 365 dílů. Každý den tohoto roku mapuje pomocí archivních ukázek, co se v daný den během devadesátileté historie rozhlasu vysílalo a čím republika žila. Devadesátku vysílají všechny stanice Českého rozhlasu, ale na každé uslyší posluchači jinak rozhlasově zpracované téma dne. „Máme jeden z nejbohatších archivů na kontinentální Evropě,“ prohlásil generální ředitel rozhlasu Peter Duhan. Podrobnosti naleznou posluchači na nových webech 90.rozhlas.cz či na Příběh rozhlasu.cz.

Všechny akce včetně výstav provází motto Devadesát let s vámi. Zajímavostí, kterou se novináři na úterní tiskové konferenci dozvěděli je, že Česká televize, která slaví letos šedesát let, měla o podobné motto (Šedesát let s vámi) také zájem, ale rozhlas byl při registraci rychlejší.

Reklama

Výběr článků

Načítám