Hlavní obsah

Rowlingová: budu psát pro děti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbohatší britská spisovatelka J.K. Rowlingová si na prodeje své nové knihy pro dospělé The Casual Vacancy stěžovat nemůže, ale stejně se chce vrátit k tvorbě pro děti.

Foto: Profimedia.cz

Rowlingová

Článek

Autorka Harryho Pottera řekla návštěvníkům literárního festivalu v Cheltenhamu: "Příští věc, kterou napíšu, nebo vydám, bude pro děti."

V počítači prý má spoustu nápadů, ale nechce prozrazovat žádné detaily. Plánovaná kniha prý bude pro ještě menší děti než Harry Potter.

Rowlingová chce psát i knihu pro dospělé, ale "dětských" příběhů je momentálně více.

Na festivalu pořádala veřejné čtení ze své tvorby a přijímala květiny od nadšených fanoušků. Prozradila také, že dětem vymýšlí pohádky na dobrou noc, ale ty jsou uzpůsobeny speciálně pro její vlastní potomky, takže nepřepokládá, že by je v dohledné době vydávala knižně.

Kniha The Casual Vacancy je prvním pokusem autorky napsat čistě "dospělý" román. Zatím má v zahraničních médiích smíšené recenze, rozhodně nejde o nadšení jako u Harryho Pottera. The Guardian napsal, že je to solidní, tradiční a konvenční anglický román. Podle deníku The Daily Telegraph jde o knihu nevyrovnanou, místy trýznivou a někdy vtipnou. The New York Times oceňují realismus, ale zmiňují i nudnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám