Hlavní obsah

Rowleyová bude v Národním divadle poprvé zpívat Amélii ve Verdiho Maškarním plese

Novinky, Alex Švamberk

Ve Verdiho opeře Maškarní ples, kterou uvádí Národní divadlo, bude ve čtvrtek a v sobotu hostovat talentovaná americká sopranistka Jennifer Rowleyová, která se v posledních sezonách objevila i v newyorské Metropolitní opeře nebo v pařížské Opéra Bastille. Roli Amélie v Praze ztvární poprvé.

Foto: Národní Divadlo / Cate Pisaroni

Jennifer Rowleyová

Článek

Co pro vás znamená zpívat Amélii v Maškarním plese právě v Praze?

Jsem velmi vzrušená, že budu Amélii zpívat v Praze. Je to poprvé, co jsem na návštěvě v tomto krásném městě, a současně je to můj debut v Národním divadle a debut v této roli. Je tam mnoho poprvé a já jsem z toho velmi šťastná a jsem tím poctěna.

Jste nervózní, když budete zpívat Amélii na scéně poprvé?

Vždycky jsem trochu nervózní, protože nechci sloužit jen hudbě, ale také dramatu, celé inscenaci. Naštěstí je inscenace docela přístupná a skutečně mi umožňuje se soustředit na příběh a zpěv, protože je docela minimalistická a moderní. Krásné také je, že obsazení zná inscenaci i role. Dirigent je skvělý v dirigování pěvců, což mi dodává důvěry. Už zkoušky byly skvělé. Cítím se mnohem uvolněnější, když mám kolem sebe všechny kolegy, kteří mne podporují. Každý v divadle je neuvěřitelný – velmi profesionální, takže si myslím, že to bude skvělý debut.

Co vás zaujalo na roli Amélie?

Amélie je velmi komplexní postava a Verdi pro ni napsal skvělou hudbu. Má dvě úžasné árie, které jsou plné emocí a vášně. A duet s Gustavem v druhém jednání je nejkrásnější v celém díle. Ale co ji dělá ještě zajímavější, je její podstata a její schopnost milovat. Je jasně zneužitou ženou, zneužitou manželem citově a velmi pravděpodobně i fyzicky. Přitom neztratila schopnost milovat. Je plná naděje v budoucnost a má hluboký vztah ke Gustavovi, který je velmi dojemný. Stráví celou operu snahou zachránit jeho a ne sebe. Je to úžasný povahový rys a myslím, že to prochází Verdiho hudbou, kterou pro ni napsal.

Která opera a který skladatel jsou vaši oblíbení?

Verdi je můj nejoblíbenější a myslím si, že Aida je nejskvělejší hudební drama, které kdy bylo složeno. Ale jsem také velkou fanynkou belcantových oper Donizettiho a Belliniho stejně jako veristických oper Pucciniho.

Kterou roli byste si přála ztvárnit v budoucnosti?

Vysněné role jsou tři Donizettiho královny v operách Anna Bolena (o Anně Boleynové), Marie Stuarda (Marie Stuartovna) a Roberto Devreux. V Roberto Devreuxovi jsem zpívala v létě při svém debutu v Sydney, takže se mi sen splnil.

Vysoko na seznamu mám i Normu a Madame Butterfly. Pokaždé když vidím tuto operu, mi Cio-Cio-San zlomí srdce a ráda bych dostala šanci ji ztvárnit. V budoucnu budu mít i vysněné role v dílech Strausse a Wagnera.

Reklama

Výběr článků

Načítám