Hlavní obsah

Romance na Sibiři. Festival zaměřený na Rusko ukáže nezvyklé snímky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze, Zlíně, Brně, Plzni a Ostravě proběhne festival Nový ruský film. Pražská část začíná 27. září. Na rozdíl od většiny festivalů se zaměřuje na aktuální ruské filmy z let 2018 a 2019.

Foto: Novýruskýfilm

Z filmu Pár

Článek

Festival zahájí 27. září 2019 v Cinema City Slovanský dům Pár, psychologický snímek o lásce a zradě, jenž uspěl na festivalu Kinotavr 2018. Je to neobvyklá romance odehrávající se v divoké tajze.

„Od seznámení až po nevěru, od zamilovanosti po zradu, od zoufalství po naději na záchranu – hrdinové urazí složitou a náročnou cestu a její závěr bude nečekaný možná i pro ně samotné,“ uvedla za pořadatele Zuzana Sommerová.

Návštěvníkům slavnostního zahájení snímek představí představitel hlavní role Anton Momot. Hosty festivalu budou generální ředitel filmového koncernu Mosfilm a filmový producent Karen Šachnazarov nebo Pavel Lungin, režisér známého filmu Ostrov, který dostal dvakrát cenu na Kanárském filmovém festivalu – v roce 1990 za nejlepší režii a v roce 2000 speciální cenu poroty.

„Zvláštním hostem zahájení festivalu bude legendární ruský basketbalový hráč Ivan Jedeško. Na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972 dal „zlatou přihrávku“, díky níž sovětský tým v prodloužení porazil Ameriku. Na základě tohoto úspěchu byl natočen i film Výskok, který je také součástí festivalové nabídky,“ dodala Sommerová.

Čtyřicet dramat, komedií i dokumentů 

Celkem se na festivalu Nový ruský film představí přes 40 filmů, komedie, horory, dramata, cestopisy, dětské filmy i dokumenty. Na zahájení vystoupí legenda etnické hudby Olena Uutai z Jakutska s unikátními vokálně-instrumentálními skladbami, dále vítěz Superstar Zbyněk Drda či hip hopový Sen.

Přehlídka ruských filmů bude pokračovat ve městech Zlín, Brno, Plzeň a Ostrava od 10. do 20. října 2019. V Praze se koná v kinech Cinema City Slovanský dům, Dlabačov, Evald, Atlas a Mat. Více o festivalu naleznete na www.novyruskyfilm.cz.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám