Hlavní obsah

Rock, metal i reggae - také srpen bude plný festivalů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záplava festivalů nekončí ani v druhé části prázdnin. Rozhodně je pořád kam vyrazit a vyplatí se prostudovat nabídku festivalů v ČR i na Slovensku, které se zaměřují na pop, rock, metal i reggae.

Článek

Letní Open Air Festival (9. - 11. 8., Panenský Týnec) představí světové hvězdy, jako jsou Fatboy Slim nebo písničkářka Amy MacDonaldová a skupina Mando Diao. Britský muzikant a producent Fatboy Slim (vlastním jménem Norman Quentin Cook) patří k pionýrům ostrovní elektronické hudby, kteří se prosadili v devadesátých letech.

Skotská písničkářka Amy MacDonaldová přiváží pop-rock vzdáleně příbuzný s Cranberries či Alanis Morissette a Mando Diao je švédská pětice inspirovaná hudbou 60. a 70. let, řízná garážovka, která současně neodmítá romantiku starého soulu a blues.

K velkým akcím patří také Trutnov Open Air (16. - 19.8., Trutnov). Letos přivítá ze zahraničních interpretů třeba Johna Calea (The Velvet Underground), Korn, Deus a Yellowcard a z české klasiky jsou tu samozřejmě Plastic People, J.A.R., Sto zvířat, Vlasta Třešňák, Jaroslav Hutka, Vladimír Mišík, Michal Prokop, Už jsme doma, Mňága a Žďorp, Goodfellas a mnoho dalších.

Nejbrutálnější hard & heavy zvuk nabídne Brutal Assault (8. - 11.8, vojenská pevnost Josefov), kde vystoupí desítky zahraničních i domácích souborů jako Machine Head, Ministry, Moonspell, Aborted, Agnostic Front, Amon Amarth, Arcturus, Arkona, At The Gates, Be'lakor, Bleed From Within, Cattle Decapitation, Converge, Corrosion Of Conformity, Crowbar, Deicide, Dimmu Borgir, Godflesh, Gorguts, Hatebreed, Heathen, Incantation, Inquisition, Insomnium, Kampfar, Kylesa, Paradise Lost, Rise And Fall, Riverside a další.

Sázavafest (2.8. - 5.8., Benešov) láká na Kaiser Chiefs, Paula Oakenfolda, Fun Lovin Criminals, Molotov a Skindred.

Běžné české a slovenské rockové kapely má na programu festival Keltská noc (10.8. - 11.8., Harrachov) - Horkýže slíže, Vypsaná fixa, Tři sestry, Wohnout, Harlej, Znouzectnost, Lety mimo, E!E či Krucipüsk. Poněkud nečekaně se mezi nimi objevila Eva Pilarová.

Zcela výjimečný festival představuje Uprising (24.8. - 25.8., Bratislava). Tam se specializují na reggae a dokázali sestavit úctyhodný program ze zahraničních hvězd žánru.

Z Jamajky dorazí legendární Lee Scratch Perry, Max Romeo, Anthony B, dále Tarrus Riley, zpěvačka Etana či Raging Fyah. Jsou tu i oblíbení Irie Revoltés, Damalistik/Roots Survival, Top Cat, Tenor Fly, Congo Dubs, zion Train či Deadly Hunta.

Podobně špičkovou dramaturgii s rozhledem po světě, byť v menším rozsahu, přináší Rock for Church(ill) (24. - 25.8., Vroutek). Pozvali jamajského zpěváka Horace Andyho, jenž proslul mimo jiné spoluprací s Massive Attack. Přijedou také Shapeshifter, The Freestylers, Panteon Rococó a hlavně Tito & Tarantula, skupina, jež vznikla v roce 1992 v L.A. a Robert Rodriguez je zvěčnil ve svých filmech jako Desperado a Od soumraku do úsvitu.

Na česko-slovenský pop a rock se zaměřuje poměrně velký festival Vizovické trnkobraní (24.8. - 26.8., Vizovice). Objeví se tam Richard Müller, Tomáš Klus, Václav Neckář, Rytmus, Xindl X, Jana Kratochvílová, Vlasta Redl, Gipsy.cz, Traband, Goodfellas, Horkýže slíže, MIG 21, Jaroslav Uhlíř, bratři Nedvědové a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám