Hlavní obsah

Robert Plant z Led Zeppelin slaví pětašedesátiny

Pětašedesátiny slaví 20. srpna britský zpěvák Robert Plant, kterému přineslo největší slávu účinkování v legendární skupině Led Zeppelin. Po rozpadu skupiny však Plant neusnul na vavřínech. Na rozdíl od některých kolegů z branže stále hledá nové cesty a proniká do všech možných hudebních směrů. Jeho samostatné projekty se tak stále těší velkému respektu.

Foto: Profimedia.cz

Robert Plant slaví pětašedesáté narozeniny.

Článek

Robert Anthony Plant se narodil 20. srpna 1948 v anglickém městě West Bromwich. Hudbě se vážněji začal věnovat po útěku z domova ve svých 16 letech, vystřídal několik kapel a osud ho zavál do skupiny New Yardbirds. Skupině šéfoval Jimmy Page, jeho budoucí nerozlučné hudební „dvojče“. Planta si vyhlédl v jednom birminghamském klubu kvůli jeho neobyčejnému hlasovému rozsahu. Z New Yardbirds se později stali Led Zeppelin a v lednu 1969 vyšla jejich první deska Led Zeppelin I.

V roce 1980 zastihla kapelu tragická zpráva o úmrtí bubeníka Johna Bonhama, jenž se zadusil vlastními zvratky po vypití dvou litrů vodky, a v prosinci téhož roku Led Zeppelin oznámili, že bez „Bonza“ nebudou pokračovat. Slavný kvartet vydal do té doby osm studiových alb s nákladem desítek miliónů kopií a hudební historie je navždy bohatší o rockové hymny, jako jsou například Stairway to Heaven, Whole Lotta Love nebo Kashmir.

Sólovou dráhu Plant zahájil v roce 1982 debutem Pictures at Eleven a i na svých sólových projektech dokazuje, že je výjimečným zpěvákem. V jeho hlase jsou stále cítit bluesové kořeny, keltské motivy i bohatá studnice africké a arabské hudby. Jeho poslední studiovou deskou je Band of Joy z roku 2010. Nyní je na turné se svou novou skupinou Sensational Space Shifters, která vznikla na základech jeho dřívější kapely The Strange Sensation.

Reklama

Výběr článků

Načítám