Hlavní obsah

Richter Band pokřtí novou verzi debutové Smetany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letos uplynulo 30 let od vydání alba Smetana od alternativní skupiny Richter Band. Soubor měl původně výročí připomenout koncertem na festivalu Space X, kde měl zahrát nové verze těchto písní. Vystoupení se však kvůli karanténě uskuteční až tento pátek v pražském divadle X10 a bude na něm pokřtěno i album s novými verzemi písní.

Foto: Space X

Richter & syn na koncertě v roce 2019

Článek

„Když začátkem letošního roku přišla nabídka vystoupit na festivalu Space X u příležitosti 30. výročí vydání nahrávky Richter Band Smetana, ihned bylo jasné, že je to příležitost, jak se toho chopit se současným (elektrickým) pojetím,“ řekl kytarista Pavel Richter. Dodal, že se při přípravě nových verzí k němu a jeho synovi připojili ještě dechař Bharata Rajnošek a Štěpán Pěčírka, který hrál na fidlerofon, jehož zvuk byl poznávacím znamením Richterových nahrávek z přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Richter se v té době věnoval minimalistické a ambientní hudbě, přičemž hodně pracoval s repetitivními motivy a byl ovlivněn balijským gamelanem. Jeho nahrávky z počátku devadesátých let patří k vůbec nejzdařilejším.

Nové verze přitom za původními nezaostávají, mají odlišný háv, ale ten je nezbavil typických atributů, křehkého přediva repetitivních struktur.

Novou verzi alba pokřtí výtvarník Petr Nikl. V rámci večera vystoupí Oldřich Janota a Irena a Vojtěch Havlovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám