Hlavní obsah

Richard Müller se vrací k vystupování, v září přijede do ČR 

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Richard Müller, který se před dvěma lety stáhnul z veřejného života kvůli vážným zdravotním problémům, opět koncertuje a po odmlce potěší i české fanoušky. V rámci festivalu Letorosty v Berouně vystoupí 20. září.

Foto: ČTK

Richard Müller po dlouhé době opět na pódiu.

Článek

Müller se prý cítí výborně a momentálně koncertuje na Slovensku. Vystoupil např. na festivalech Pohoda 2008 a Pustohlav ve Zliechove.

"Hrál a zpíval s úsměvem, naprosto jistě a bez jediného zaváhání. Téměř tři tisíce přítomných diváků si spolu s ním zpívalo jeho hity Milovanie v daždi, Po schodoch a Cigaretka na 2 ťahy, kterou Richard věnoval nedávno zesnulému spoluhráči Hiramovi Bullockovi," říká Johana Turnerová z agentury Live Production a dodává, že písně jsou nyní prezentovány v rockovějším pojetí.

Müllera v současnosti doprovázejí Henry Tóth (kytara), Peter „Markus“ Markuljak (kytara), Braňo Valanský (baskytara), Erich „Boboš“ Procházka (ústní harmonika) a Juraj Kuchárek (bicí).

V této sestavě se chtějí představit i v Berouně. Zhruba 50 minutový blok na festivalu Letorosty bude v tomto roce jediným zpěvákovým veřejným vystoupením v ČR. Agentura však nevylučuje turné na jaře.

V roce 2006 chtěl ukončit kariéru

Müller v prosinci 2006 uvažoval o tom, že úplně přestane vystupovat. "Největší umění je umění odejít. Děkuji vám všem, bylo to krásný, ale bylo toho dost," řekl doslova v televizi Markíza.

Slovenský tisk už několik let píše o Müllerových zdravotních problémech a pobytech v psychiatrické léčebně. Müller přiznává užívání drog a deprese. Jak dříve uvedl, kokain ho dohnal téměř k sebevraždě.

Anketa

Preferujete kluby nebo open air festivaly?
Kluby
51,4 %
Festivaly
48,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 407 čtenářů.

Richard Müller

Müller patří k vůbec nejlepším slovenským muzikantům. Již od 80. let nahrává inteligentní populární hudbu s velkým důrazem na texty a svérázný rockově-šansonový pěvecký projev. Jeho nahrávky Po schodoch, Štestí je krásná věc či Baroko už patří do zlatého fondu. Müller se narodil v roce 1961. Počátkem 80. let pracoval jako hudební novinář a studoval Vysokou školu muzických umění v Bratislavě. První písničku Rádio nahrál se skupinou Burčiak. Byl také členem legendární skupiny Elán. S vlastní skupinou Banket vydal album Bioelektrovízia (Po schodoch). Další alba se jmenovala Druhá doba?! a Vpred?. Pak Müller nastartoval velmi úspěšnou sólovou dráhu. Jeho popularita v ČR byla tak velká, že postupně začal zpívat i česky. V devadesátých letech vydal např. desky Neuč vtáka lietať, 33, L.S.D., Nočná optika a Koniec sveta. V roku 2000 vyšlo album s texty Michala Horáčka - Richard Müller a hosté a o rok později 01. S americkými muzikanty natočil neméně úspěšný Monogamný vzťah a poté album 44.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám