Hlavní obsah

Režisérka vyhnaná Rusy z Krymu uvede představení o okupaci v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrové představení Tráva probodává zemi přiváží do Prahy divadelní režisérka Halyna Džikajeva, která po nátlaku ruské tajné služby FSB opustila Krym a dnes žije v Kyjevě, a dramaturgové Den a Jana Humenni.

Foto: Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Představení o Krymu

Článek

Performance Tráva probodává zemi je podle tvůrců „reflexí života na Krymu po ruské okupaci poloostrova, kde se během jednoho okamžiku nejen moře zbarvilo do černa.”

Performeři vystoupí v Praze dvakrát, poprvé v neděli 13. října od 17.30 hodin na piazzettě Národního divadla v rámci Festivalového dne Festivalu demokracie, a podruhé v pondělí 14. října na scéně experimentálního divadelního prostoru NoD.

„V jejich performanci zní nejen verše současných krymskotatarských básnířek Sejare Kokči a Alije Kenžalijevy (český překlad Marie Iljašenko), ale také informace organizací KrymSOS, Amnesty International či zpráva Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva a svědectví lidí, kteří byli nuceni poloostrov opustit. Právě z těchto dokumentů se rodí fyzické divadlo a nová neakademická hudba, kterou speciálně pro představení vytvořily mladé skladatelky Tetjana Chorošun a Jana Šljabanska a elektroakustické duo GUMA,“ popsala představení Tetiana Okopna z ukrajinského velvyslanectví.

Projekt je výsledkem spolupráce kyjevského PostPlayTeatru a Krymského domu v Kyjevě. Česká premiéra představení se koná díky Velvyslanectví Ukrajiny v České republice a společnosti Člověk v tísni. Vstup je zdarma.

Na pietu za oběti okupace 1968 nedorazil premiér ani žádný ministr

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám