Hlavní obsah

RETRO: Šedesátku oslaví kytarista skupiny Lynyrd Skynyrd

Novinky, Stanislav Dvořák

V neděli tomu bude 60 let, co se v Jacksonvillu na Floridě narodil kytarista, zakládající člen skupiny Lynyrd Skynyrd a zásadní postava v dějinách southern rocku - Gary Rossington.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Gary Rossington (vpravo), předčasně zesnulý Billy Powell vlevo

Článek

Parta teenagerů ve složení Gary Rossington, Ronnie Van Zant, Allen Collins, Larry Junstrom a Bob Burns se v létě 1964 rozhodla založit skupinu. Dnes je Gary bohužel jediným původním členem party, která měla přes všechen úspěch neuvěřitelnou smůlu. Složení se měnilo neustále, v roce 1972 se ustálil alespoň název Lynyrd Skynyrd a roku 1973 přišel velký průlom - deska Pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd, která obsahovala hit Free Bird. Rossington v něm dodnes předvádí monstrózní sólo na své kytaře Gibson Les Paul.

Těch hitů je samozřejmě více. Světově proslulá je Sweet Home Alabama, dále Tuesday's Gone, Gimme Three Steps, Workin' for MCA, The Ballad of Curtis Loew, Swamp Music, Call Me the Breeze.

V roce 1977 potkalo skupinu neštěstí, které znamenalo téměř její konec. Jejich letadlo se zřítilo u Gillsburgu. Ronnie Van Zant, Steve Gaines, Cassie Gaines a další muzikanti a technici zemřeli. Rossington utrpěl deset zlomenin a dodnes má v těle řadu ocelových tyček, aby se vůbec mohl hýbat. Po nehodě propadl depresi, léta byl závislý na drogách.

Kolem roku 1980 se vzpamatoval a založil nedlouho působící The Rossington-Collins Band. O sedm let později konečně sesbíral síly k obnovení Lynyrd Skynyrd. Postupně mu zemřeli další kamarádi (třeba klávesák Billy Powell), ale Rossington přibral mladé muzikanty a táhne kapelu dodnes (jeden z jeho spoluhráčů je Čechoameričan Mark Matejka). V roce 2009 vydali poslední album God & Guns a projeli celý svět. Letos pak koncertovali v rámci Rebels and Bandoleros Tour se spřízněnými skupinami ZZ Top a The Doobie Brothers. Do České republiky však nikdy nejezdili a nadále nejezdí.

Reklama

Související články

Retro víkend: před 60 lety se narodil Sting

Gordon Matthew Sumner alias Sting slaví v neděli šedesátku. Retro Víkend se připojuje ke gratulacím tomuto výjimečnému britskému baskytaristovi, zpěvákovi...

Výběr článků

Načítám