Hlavní obsah

RETRO: narozeniny má kytarista ZZ Top, slavil by i Sinatra

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě hudební osobnosti, které spojují jen data narození. Syrový blues-rockový vousáč Billy Gibbons a zesnulý král pop-jazzu Frank Sinatra tento týden slaví narozeniny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ZZ Top

Článek

Tihle dva chlapíci by spolu desku duetů natočit nemohli. Na jedné straně Gibbons, elektrický kytarista vyžívající se v hutném zvuku, a na straně druhé Sinatra, který elektrické kytary přímo nesnášel. Ale jak jednou řekl v televizi Bono z U2: „Nemáš rád rockery, ale my tě rádi máme.“

Billy Gibbons se narodil 16. prosince 1949 v Texasu. ZZ dal dohromady v roce 1969 s basákem  Dusty Hillem a bubeníkem Frankem "Rube" Beardem. První album vyšlo v roce 1971.

Během sedmdesátých let se slušně vypracovali, zemitým blues a svými plnovousy nadchli svět. Komerční vrchol pro ně představovala deska Eliminator (1983), která obsahovala velké hity Gimme All Your Lovin', Sharp Dressed Man a Legs. Jejich další desky se prodávaly méně, ale koncerty jsou dodnes nabité. Skupina hraje ve velkých halách a od roku 2004 se může chlubit i členstvím v rockové síni slávy.

Frankie by se dožil 96 let

Foto: Profimedia.cz

Frank Sinatra

O 34 let starší Sinatra se narodil 12. prosince 1915. Ve 40. letech dosáhl vrcholu a říká se o něm, že se stal první skutečnou popovou hvězdou na světě. Začátkem 50. let získal Oscara za roli ve velmi oceňovaném filmu Odtud až na věčnost a jeho kariéra nabrala druhý dech. Vydal úspěšné desky In the Wee Small Hours, Frank Sinatra Sings For Only The Lonely, Swing Easy! a Songs For Swingin' Lovers s legendární skladbou I've Got You Under My Skin.

Také v šedesátých letech se zrodila řada notoricky známých hitů jako Strangers in the Night a Something Stupid. V roce 1970 pak přichází slavná My Way a o dekádu později New York, New York. Zpěvák zemřel v roce 1998.

Reklama

Výběr článků

Načítám