Hlavní obsah

Retro: Mercuryho sestru mrzí, že ji nezval na divoké mejdany

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Retro tentokrát věnujeme mladší sestře frontmana skupiny Queen Freddieho Mercuryho. Kashmira Cooková totiž navštívila v pátek Prahu a krátce si popovídala s několika novináři. Zmínila, že Mercury byl docela plachý, snažil se oddělovat dětství, rodinu a život rockové hvězdy, a tak ji ani nikdy nepozval na své pověstné mejdany.

Foto: Profimedia.cz

Mercuryho sestra Kashmira

Článek

"Těším se na Prahu, říkali mi, že máte úžasnou architekturu a velmi staré budovy," řekla na úvod drobná žena, jejíž tvář nezapře rysy podobné legendární rockové hvězdě 70. a 80. let.

Kashmira striktně odmítá otázky na Freddieho smrt a přijela teprve na třetí setkání fanoušků za celý život. Podle českého fan klubu Queen nechtěla žádný honorář, ale náklady na cestu zaplatit museli.

Zmínila, že o připravovaném filmu o Queen zatím mnoho neví, ale mají prý nějaké problémy se scénářem. Teprve až se to podaří vyřešit, přistoupí k natáčení.

Aktivita Briana Maye, který nadále používá značku Queen, ačkoliv po smrti Mercuryho všichni svorně tvrdili, že zpěváka nenahradí, jí vůbec nevadí. "Freddie odešel a věřil, že to má pokračovat. Tak proč ne," krčí rameny.

Freddie byl podle ní zvláštní už od dětství. Měl nadání a předváděl se. "Uměl malovat nebo zachytit melodii, v dětství si pořád něco zpíval. Ano, chtěl být hvězdou už od malička. Když jsme byli malí, samozřejmě mě taky dráždil, tahal mě za vlasy," vzpomíná s úsměvem.

Když si pak v Anglii zpěvák změnil jméno, rodina to prý nebrala nijak tragicky: "Chápali jsme, že je to z profesionálních důvodů."

Foto: Profimedia.cz

Freddie Mercury v roce 1984 během londýnského koncertu ve Wembley.

Písničky od Queen si Kashmira Cooková sama ráda zazpívá, třeba když je hrají v rádiu. Na otázku, jestli některou skladbu Queen opravdu nemá ráda, se dlouho rozmýšlela a pak nejistě odpověděla "Ne. Vlastně bych radši byla diplomatická, nevím, kdo konkrétně kterou skladbu napsal."

Freddie Mercury zemřel 24. listopadu 1991 na AIDS. S Queen i sólově prodal desítky miliónů alb a jeho popularita neutichá ani dvacet let po smrti. Vyšlo o něm mnoho knih a připravuje se hraný film. Fanoušci Queen se sejdou v sobotu v pražském klubu Mlejn, kde vystoupí skupina Queenie a rovněž Kashmira Cooková. Vstupenky jsou vyprodané.

Reklama

Výběr článků

Načítám