Hlavní obsah

Ředitel Národního divadla Brno byl odvolán

BRNO

Situace kolem brněnského Národního divadla se dále zkomplikovala. V březnu zvoleného pětapadesátiletého ředitele Jána Zavarského brněnští radní na svém zasedání ve středu jednomyslně odvolali, a to ještě dříve než stačil nastoupit do funkce. Té se měl ujmout 1.června.

Foto: Nejhodnější medvídci
Článek

Primátor města Petr Duchoň důvody odvolání blíže nespecifikoval, označil je za delikátní. Tisková zpráva magistrátu pouze uvádí, že "kroky...Jána Zavarského došlo k vážnému poškozování organizace v rovině umělecké, organizační a ve vztahu k veřejnosti."

Na místo ředitele musí město musí vypsat nové výběrové řízení. Divadlo tak bude nadále vést dosavadní pověřený ředitel Zdeněk Prokeš.

Je možné, že odvolání Zavarského souvisí s causou šéfa Brněnské opery Martina Otavy, kterého na přání radních odvolal v půlce května prozatímní ředitel Národního divadla Zdeněk Prokeš. Důvěru magistrátu Otava, který nastoupil do funkce 1. března, ztratil jen kvůli tomu, že se přihlásil v půlce dubna do konkursu na místo ředitele plzeňského divadla, ve kterém ovšem neuspěl. Zavarský s odvoláním nesouhlasil. Ještě před tím, než k němu došlo, se vyjádřil, že v čele operního souboru počítá s Otavou.

Pětapadesátiletý Zavarský vystudoval Divadelní fakultu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Vytvořil na 300 scénografických návrhů pro bratislavské loutkové divadlo a pro scény v Nitře a Trnavě. V Brně od roku 1994 vyučuje scénografii studenty Janáčkovy akademie múzických umění.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový šéf opery rozzlobil brněnskou radnici

Jan Zavarský, který od 1. června nastupuje do ředitelské funkce Národního divadla Brno (NDB), by měl do 4. června předložit svému poradnímu orgánu, radě...

Martin Otava odvolán z čela brněnské opery

Brněnská opera je opět bez uměleckého šéfa. Do půlnoci jím byl pražský režisér Martin Otava, jehož po vyhraném konkursu jmenovali teprve k letošnímu 1. březnu....

Výběr článků

Načítám