Hlavní obsah

RECENZE: Vykladač barevných pohádkových snů

Právo, Jan Šída

Výtvarníka Adolfa Borna nezdobí jen monarchistický knír à la jeho císařská výsost František Josef I., ale také košatý renesanční talent. Kdo by neznal jeho Macha a Šebestovou, ilustrace v knize o Robinsonovi nebo poštovní známky, fantaskní zvířata a krásné dámy v negližé.

Foto: katalog výstavy

Malíř Adolf Born má smysl pro barvu i originální tvary.

Článek

Malíř, grafik, ilustrátor a karikaturista vystavuje v Chodovské tvrzi v Praze, přičemž každý sál galerie je věnován určitému tématu, kterému se věnoval.

Pro začátek zvolili organizátoři téma pohádek a nadpřirozených bytostí. Právě u těchto bizarních figurek může Born naplno ukázat, co umí a co je schopen svou pastelovou imaginací vytvořit. Draci, čerti a démoni rozličných tvarů, barev i grimas doslova ožívají a vstupují do našeho trojrozměrného prostoru. Jako by kocour v botách stál najednou vedle nás a ovíval všechny svým širákem.

V sekci Kresby z cest můžeme s Adolfem Bornem nejen procestovat rozličné kraje, ale také vidět jejich nevšední zajímavosti. Možná bychom si jich ani za normálních okolností nevšimli, ale díky malíři nás mnohokrát doslova praští do očí.

Foto: katalog výstavy

Z Bornova díla

Mohou za to jeho smysl pro humor, jemná nadsázka i sklon k poněkud bizarní karikatuře. Kdopak by si za běžných okolností všiml psa se světácky zapáleným cigárem, který se motá mezi nohama dvounožců na ulicích Istanbulu? A co teprve kočky kráčející od Hotelu Dionýsos v řeckých kulisách? Natož statného losa v norském jezeře, nyvě hledícího na proroka ve člunu?

Malíř dokáže i obyčejného člověka, kterého výtvarné umění příliš nezajímá, vtáhnout do děje a zapojit do hry. Tolik interesantních podnětů na jedné ploše díla nemůže nikoho nechat chladným.

Born umí vměstnat na jeden obraz mnoho privátních dějů a osobních minipříběhů a mnoho romantických postav v pohádkových městech. Až z toho oči přecházejí. Na druhou stranu je schopen veškeré dění zobrazit s nezaměnitelnou profesionální zručností.

Výtvarný rukopis je natolik originální a daný, že jeho práce poznáte na první pohled. I tento aspekt z nich dělá vysoce ceněná umělecká díla.

Do návštěvní knihy kdosi napsal tři slova – směšné, zábavné, hezké. Ano, tohle všechno v obrázcích Adolfa Borna lze vidět. Ale kromě toho také snovou barevnost, kterou známe z děl malířů naivistů.

Možná ráj existuje jen na Bornových obrazech. A peklo? Toho se netřeba bát, vždyť jeho čerti jsou jen takoví hodní strýčkové s rohy.

Jestli se mohou naše romantické sny zhmotnit, musí mít určitě podobu Bornova imaginárního univerza. Zkusme tedy do něj na chvíli vstoupit a vnímat svět dětskýma očima.

Adolf Born: Ze současnosti do pohádek
Chodovská tvrz, Praha, do 31. května

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám