Hlavní obsah

RECENZE: V Captain America: Občanská válka stojí superhrdinové proti sobě

Právo, Věra Míšková

Uplynuly pouhé dva roky a opět jsou tu zpátky: komiksoví a následně filmoví superhrdinové studia Marvel se vracejí ve třetím dílu série. Tu zahájil před pěti lety film Captain America: První Avenger, předloni následoval Návrat prvního Avengera a ve čtvrtek vstupuje do kin Captain America: Občanská válka.

Foto: Falcon

Scarlett Johanssonová jako Black Widow

Článek

Proč vůbec došlo k občanské válce a proč ji mezi sebou vedou právě Avengers? Inu téměř dvěma stovkám států, respektive jejich vládám, se začalo zajídat, že Avengers sice pořád zachraňují svět, ale kámen na kameni přitom nezůstane.

A tak ministr vnitra s notně výmluvnou připomínkou těch nejdrsnějších zásahů přichází s návrhem kontroly nad týmem tak, aby jednou nenapáchal víc škody než užitku. Podepíší Avengers smlouvu se zbytkem světa, nebo si za každou cenu udrží vlastní moc?

Velitel týmu Steve Rogers alias Captain America (Chris Evans) je proti podpisu a na jeho straně stojí Winter Soldier, Falcon, AntMan, Hawkeye a Scarlet Witch. Naléhavě bojují – dost dlouho jen slovně – proti tomu, aby někdo rozhodoval, kde mají zasahovat a co tam mají dělat.

K podpisu, a tedy ke kompromisům a povolnosti chce ostatní přivést Iron Man (Robert Downey jr.) a spolu s ním Black Widow (Scarlett Johanssonová), War Machine, Black Panther a Vision.

Ve dvouapůlhodinovém filmu trvá bohužel dost dlouho, než dojde k bitvě, která aspiruje na bitvu slavnou, časem legendární. Do té doby sice sem tam nějaká ta rána padne, ale pohříchu se více mluví, než koná, což je u filmu založeném na komiksových postavách a příbězích problém.

Nicméně i v tom nekonečném žvanění je ještě pořád dost času na to, aby si ti, kdo Avengers znají, připomenuli všechny superhrdiny, jejich superschopnosti a kousky, a pokud by do kina náhodou zabloudil nějaký neználek, může se s nimi v klidu seznámit a pohodlně si je roztřídit. Režiséři Anthony Russo a Joe Russo opravdu hodně opakují, a i když každý zkušený divák marvelovek ví, že k pořádné bitce dojít musí, přece jen se možná bude chvílemi vrtět.

K příjemnému a vtipnému zpestření dojde, když se do hry zapojí Spider Man, klučina o poznání mladší, než jak jsme ho byli zvyklí vídat, mudrlant, jehož nekonečné otázky, poznámky a komentáře přivádějí ostatní k šílenství. „Při boji se nekecá,“ dostane Spider Man napomenutí, ale není to nic platné, pavoučí kluk stihne všechno.

Ona zmíněná velká bitva diváky nepochybně nadchne. Na bojišti se to hemží všemi dovednostmi, které superhrdinové za dlouhé roky světu představili, v jednom velkém, skoro tanečním souboji.

Diváci se navíc určitě nebudou o nikoho bát a ani zavírat oči před potoky krve. Superhrdinům krev neteče, většinou ani nemají modřiny, a jestli to s někým z nich na chvíli vypadá špatně, je to jen důsledek politováníhodného nedopatření.

Avengers jsou zkrátka opět zde, a jestli se nestane něco nepředstavitelného, vrátí se po tažení světem za dva tři roky znovu. Proč ne, diváků je pořád dost, jen už je to celé moc recyklované.

Captain America: Občanská válka
Režie: Anthony Russo a Joe Russo, hrají: Chris Evans, Robert Downey jr., Scarlett Johanssonová a další. USA 2016, 148 min.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám