Hlavní obsah

RECENZE: Tučňáci z Madagaskaru se právem dočkali filmu

Právo, Věra Míšková

Narodili se ve filmové trilogii Madagaskar, kde spíše jen přihrávali lvu, hrošici, zebře a žirafě, pak dostali televizní seriál a nyní přichází do kin celovečerní animovaný film Tučňáci z Madagaskaru, v němž hrají prim.

Upoutávka na film Tučňáci z MadagaskaruVideo: CinemArt

 
Článek

Nicméně obavy, že čtveřice „nejroztomilejších stvoření na světě“, konkrétně tučňáci Skipper, Kowalski, Rico a Vojín, bude jen využita pro nastavovanou kaši, se ukázaly liché. Kromě těchto starých známých jsou ve filmu zbrusu nové postavy a dobrodružství, které s jejich dosavadními příběhy nemá nic společného.

Samozřejmě se v ději, v němž nejde o nic menšího než záchranu celého rodu černobílých miláčků, objeví připomínky mnoha nejen animovaných filmů. To však není to nejpodstatnější – koneckonců film je určen především dětem a ty mají do určité míry své „jistoty“ rády.

Hlavní je, že je to film dostatečně vtipný jak slovním, tak situačním humorem, záporné postavy (k animaci mimořádně vděčné chobotnice) představují výborný protiklad k baňatým breptavým tučňákům a třetí partička, Severáci, je pro hlavní hrdiny dobře vymyšlenou konkurencí v boji se společným nepřítelem.

Zatímco tučňáci sázejí především na důvtip, statečnost, soudržnost a akci, do které se pustí pro záchranu kamarádů za každou cenu, Severáci neboli vlk, sova a medvěd, ovládají dokonalé technické vymoženosti, které děti rovněž baví a atraktivním provedením lákají.

Kdo má navrch nejen v konfliktu dobra a zla, ale i mezi dvěma konkurenčními partami, je nabíledni, a budiž ke cti tvůrcům řečeno, že nezbytné poselství je podáno přirozeněji a s menší dávkou didaktičnosti a patosu než v leckterém akčním, neřku-li romantickém filmu.

Naopak akční scény mnohý velkofilm strčí pohodlně do kapsy jak nápaditostí, tak vtipem a dokonalostí provedení. A že jsou tučňáci roztomilí až k nesnesitelnosti? Inu, zajděte se po filmu podívat ještě do zoo…

Tučňáci z Madagaskaru
USA 2014, 90 min.

Celkové hodnocení: 85 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám