Hlavní obsah

RECENZE: Trojan, Krobot a Issová zkusili sitkom-nesitkom

Novinky, Stanislav Dvořák

Nový seriál Petra Kolečka, Jana Prušinovského a Miroslava Krobota Čtvrtá hvězda uvede 6. ledna Česká televize. Z prvních dílů lze odhadnout, že bude patřit k těm lepším.

Foto: Česká televize

Václav Neužil a Martha Issová ve Čtvrté hvězdě

Článek

Děj se odehrává v průměrném pražském hotelu, jehož manažerka (Lenka Krobotová) to hodlá dotáhnout na světovou úroveň. Jenže řediteli, jejímu exmanželovi, je všechno jedno a staví si v kanceláři jen domečky z karet. Manažerka proto sexuálně atakuje alespoň údržbáře (David Novotný), který si na to stěžuje a označuje to za harašení. Nesmělý Štěpán (Václav Neužil) zase miluje Pavlínku (Matha Issová).

Hláškami nešetří Štěpánův strýc (Ivan Trojan), jakási parodie na mafiána. Tento slizký typ své dost ubohé a průhledné akce organizuje s hluchým zlodějem. Místní policista dělá, že nic nevidí, a občas se staví pro nějakou tu stovku.

Tvůrci krouží kolem formátu sitkomu (krátké díly, gagy, živé dialogy), ale vdechli mu český charakter, nekopírují americké vzory a už vůbec se nedopouštějí podpásovek typu předtočený smích. Jde o jemnější a občas dost suchý humor, který má v sobě něco z Okresního přeboru, něco ze Samotářů, snad i kousek Kaurismäkiho. Chybujícím postavám, které nepatří zrovna k velkým inteligentům, se můžete zasmát, ale současně vzbuzují soucit.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám