Hlavní obsah

RECENZE: Tragigroteskní obraz totality ve vinohradském Studiu

Právo, Radmila Hrdinová

Aktovky Václava Havla Motýl na anténě a Audience nastudoval a uvádí soubor pražského Divadla na Vinohradech. Inscenace se hraje ve Studiové scéně jako součást důsledně naplňované dramaturgické linie Česká (a slovenská) komorní hra.

Foto: Viktor Kronbauer

Zleva Jiří Maryško (Sládek) a Marek Holý (Vaněk) jsou vyrovnanou hereckou dvojicí Havlovy Audience.

Článek

Jediná televizní hra Václava Havla Motýl na anténě není u nás příliš známá. Před třemi lety ji uvedl jako scénické čtení šéf činohry libereckého Divadla F. X. Šaldy Šimon Dominik, který je i režisérem vinohradské inscenace.

Už v Liberci se Dominikovi podařilo vystihnout absurditu a zábavnost této komedie, v níž Havel postavou dramatika Jeníka a jeho ženy Marie míří sebeironicky ke karikatuře intelektuálské společnosti 60. let. Hra má vtipně vystavěnou zápletku, kde to, co se děje na scéně, zároveň slouží jako námět Jeníkovy aktovky, a realita se mění v pseudointelektuální žvanění.

Jeníka a Marii ve vinohradské inscenaci v přesné stylizaci Havlova jazyka i humoru hrají Marek Holý a Jana Kotrbatá, výborná je Simona Postlerová v roli škodolibé Tchyně. A v závěru zaujme i Jiří Maryško jako probuzený podnájemník Bašta.

Foto: Viktor Kronbauer

Zleva Simona Postlerová (Tchyně), Jana Kotrbatá (Marie), Jiří Maryško (Pan Bašta) a Marek Holý (Jeník) v Havlově původně televizní hře Motýl na anténě.

Maryškovi ale patří plně druhá aktovka večera Audience, v níž hraje roli Sládka. A to naprosto osobitým způsobem, nezávislým na jakýchkoli vzorech, především legendárním Sládkovi Pavla Landovského. Maryškův Sládek je skvostnou pohybově-hereckou etudou, která si nic nezadá s Polívkovým doktorem Burkem nebo slavnými ekvilibristickými kreacemi Ference Futuristy. Vlaje po scéně v neuvěřitelných pózách, nicméně při vší té místy až drastické komice je jeho Sládek i lidsky dojemná, do tragigroteskní polohy krásně vygradovaná postava. Sládkovo závěrečné vyznání a Vaňkova reakce na ně je mrazivým obrazem absurdní zvrácenosti totalitního režimu, v němž ti, kteří režimu věrně slouží i kteří mu vzdorují, jsou nakonec stejně ubozí. Marek Holý v roli Vaňka velmi uměřeně, leč rovněž herecky přesně ztělesňuje Vaňkovu rozpačitou slušnost a nepatřičnost. Sledovat Maryškův a Holého herecký duel je opravdovým zážitkem.

Inscenace Šimona Dominika ve vinohradském Studiu je jedním z nejlepších uchopení Havlových her, které jsem kdy na scéně viděla. Výborně si rozumí s Havlovou poetikou a navíc je divácky velmi zábavná.

Václav Havel: Motýl na anténě / Audience
Režie Šimon Dominik, scéna Karel Čapek, dramaturgie Vladimír Čepek, kostýmy Petra Krčmářová, hudba Jiří Hájek. Premiéra 29. listopadu ve Studiové scéně Divadla na Vinohradech (psáno z první reprízy 11. prosince).

Hodnocení 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám