Hlavní obsah

RECENZE: Sněží! je typ filmu, který si tvůrci točí hlavně pro sebe

Novinky, Stanislav Dvořák

Debutující režisérka Kristina Nedvědová, která se podílela mimo jiné na scénáři k historickému filmu Zlatý podraz, vstupuje do kin s pokusem o rozbor současných rodinných vztahů pod názvem Sněží!.

Trailer k filmu Sněží! Video: Bontonfilm

 
Článek

Tři postavy, Tereza (Petra Nesvačilová), přítel František (Petr Vršek) a sestra Petra (Hana Vagnerová) přijíždějí do vesnického domku babičky (Monika Pošívalová) a matky (Vanda Hybnerová).

Trochu zanedbaným domem se plouží zvláštní popletená stařenka, která se ztrácí ve vzpomínkách, sní o Gagarinovi, vzdaluje se reálnému světu. Podle všeho trpí nějakou ranou formou stařecké demence. Matce je to zjevně jedno, sestře víceméně taky, pouze Tereza se snaží v rodině něco řešit. František se s ní rozchází a odjíždí.

Foto: Frame Films

Hrdinky filmu Sněží!

Všechny postavy ve Sněží! působí depresivně, pozorujeme přehlídku mátoh, které buď mlčí, nebo říkají jen banality. Zmatené, mučivě pomalé dialogy mají symbolizovat neschopnost komunikace v rodině a hlavně odvážně pokoušejí divákovu trpělivost.

Po expozici, která ještě může budit očekávání, se ukazuje, že děj nemíří absolutně nikam. Nic se nestane, žádná z postav se nikam neposune, nic nevrcholí. Sněží! je uváděno do kin jako jemný poetický film, dalo by se ale taky označit za ospalý záznam banalit na hranici amatérského studentského projektu. Postavy nebudí hlubší emoce, spíše jen nudí.

Jako experiment to asi pro tvůrce mělo nějaký přínos, na celovečerní film je to ale strašně málo.

Celkové hodnocení: 50 % 

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám