Hlavní obsah

RECENZE: Sněhurčina rakev: Na stopě staré záhadě

Právo, Zora Göthová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava sklářského umění přinese nečekané překvapení. V jednom z exponátů, skvostné skleněné rakvi, je objevena kostra ve svatebních šatech. Velmi pravděpodobně jde o ženu, která beze stopy zmizela ze své svatby před necelými padesáti lety.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

Na scéně se objevuje dvojice již prověřených vyšetřovatelek, Ingrid Nyströmová a Stina Forssová. Za pomoci dalších kolegů pomalu rozplétají starý příběh plný lásky, nenávisti a intrik. Mají před sebou množství otázek.

Kdo na výstavu umístil kostru? Je možné, že opravdu patří dávno ztracené nevěstě? A je možné, že tenhle výstřelek provedl zároveň i vrah? Nebo patří tělesné ostatky někomu úplně jinému a tohle měl být nepovedený žert či snad pomsta? Těch, kdo by mohli být vrahem, se nabízí vcelku dost.

V průběhu doby totiž vyšetřovatelé odkrývají skrytá tajemství nejen samotné nevěsty, ale i jejích blízkých. Vyšetřování navíc komplikuje dlouhá doba, která uběhla od nevysvětleného zmizení.

Sněhurčina rakev je sedmým dílem ze série se stejnými vyšetřovatelkami. Autorská dvojice Kerstin Signe Danielsson a Roman Voosen vystavěla detektivku, která nenudí. Přitom nepřetéká brutalitou a šokujícími detaily. Nemá potřebu překvapovat množstvím vražd ani kriminalisty se superhrdinskými vlastnostmi. Čtenářskou pozornost dokáže udržet prostým vyšetřováním, důvtipným jednáním a postupným pokládáním jednoho dílku mozaiky vedle druhého. Nechybí ani pohled do soukromých životů vyšetřovatelů, který nabádá k poohlédnutí se po minulých dílech, pokud zrovna čtenáři utekly.

Zároveň ale Sněhurčina rakev obstojí i jako samostatná kniha. Je to poctivě vystavěná detektivka skoro jak ze staré školy, i když se současnými vyšetřovatelskými metodami. Je čtivá až k samotnému závěru a překvapivé pointě.

Signe Danielsson, Roman Voosen: Sněhurčina rakev
Moba, překlad Eva Osinová, 440 str., 389 Kč

Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám