Hlavní obsah

RECENZE: Sharon J. Boltonová píše o tom, jak přežít svou smrt

Právo, Jindřich Göth

Mistryně detektivek a thrillerů Sharon J. Boltonová přišla i v nejnovější knize Už teď jsi mrtvá s napínavým příběhem plným nečekaných zvratů, v němž se vyplatí pečlivě sledovat každý detail.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sharon J. Boltonová

Článek

U Boltonové si čtenář nikdy nemůže být jistý, že to, co se mu odehrává před očima, se tak opravdu stalo. Její romány jsou založené na tom, že nadhodí výchozí situaci, uvede na scénu postavy, rozehraje příběh, a když už si člověk myslí, že v tom má jakž takž jasno, přijde s dějovým obratem, v němž se vše dosud přečtené rozsype jako domeček z karet a je nutno si jej složit znovu.

Na podobném principu je vystavěn i pochmurný thriller Už teď jsi mrtvá, který je ale thrillerem jen v prvním plánu. Pomocí brilantní expozice s tragickou havárií výletního balonu se autorka dostává až kamsi k rozpravě o bohu, o nemožnosti útěku před sebou samým, o rodinných poutech, která jsou nad všechny světské zákony. Základem všeho jsou silné, propracované postavy.

Foto: Domino

Sharon J. Boltonová: Už teď jsi mrtvá

Toho si je Boltonová vědoma a opět vytvořila několik nejednoznačných charakterů, pro jejichž činy můžeme mít navenek slova opovržení, ba odsouzení, ale někde v hloubi duše si nejsme jisti, jestli bychom se v krizových momentech nezachovali podobně.

Hlavní postavou je opět, jak už je u Boltonové zvykem, silná ženská hrdinka, jejíž optikou je celý příběh nahlížen. Je dobré si všímat i zdánlivě bezvýznamných detailů. Některé znovu vyplavou na povrch při odhalení pointy, jiné se ukážou zbytečné. I to ale patří do hry, Sarah J. Boltonová je kromě jiného mistryní v matení čtenáře, v předkládání falešných stop a indicií.

Mimo to skvěle zvládá řemeslo, umí dokonale dávkovat rytmus a je jedinečná v líčení pochmurné atmosféry plné neustálého ohrožení, kdy i štěkot psa, který se ozývá odkudsi zdaleka, dokáže nahnat husí kůži.

To vše už víme z jejích předchozích vynikajících knih, přičemž Už teď jsi mrtvá – i samotný název je nádherně víceznačný, což ale člověku dojde až po přečtení – je dalším potvrzením jejího umu.

Sharon J. Boltonová: Už teď jsi mrtvá
Domino, překlad Květa Palowská, 422 stran, 298 Kč

Celkové hodnocení 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám