Hlavní obsah

RECENZE: Setkání tří fotografů v černobílé krajině

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Imaginární setkání tří výrazných osobností fotografie zorganizovalo Regionální muzeum v Kolíně. Japonský umělec Toshio Sakai, známý svými panoramatickými vhledy do krajiny, je totiž inspirován jak kolínským rodákem Josefem Sudkem, tak Jaromírem Funkem, který část své kariéry v Kolíně strávil.

Foto: katalog výstavy

Jaromír Funke, z cyklu Čas trvá (výřez)

Článek

Ačkoli může být expozice na první pohled chápána jako pomyslný souboj těchto výrazných osobností, při bližším poznání vyjde najevo, že umělci mají mnoho styčných bodů a vlastně na sebe navazují a doplňují se.

Mrazivé liduprázdno

Všichni tři fotografové sázejí na černobílé zobrazení skutečnosti a díky mírně zamlženým obrazům dokážou do svých prací dostat určitý pocit tajemna. Sakaiova panoramata s olověnými mračny a nukleárním sluncem na vrcholu připomínají krajiny mytických časů. Téměř nikde se nevyskytuje člověk. I města nechává Sakai opuštěná. Běhá z toho až mráz po zádech, protože osamělé ulice vypadají jako po jaderné válce.

Foto: katalog výstavy

Jaromír Funke, z cyklu Čas trvá (výřez)

Josef Sudek má sice témata také téměř prostá lidí, ale zaměřuje se spíše na syrovou symboliku odcizeného města. Osamělá loď na náplavce se ztrácí v mlžném oparu a vypadá jako Charonův prám na řece mrtvých. Tovární komíny, ze kterých se valí kouř pekelných kuchyní, a elektrické dráty ubíhající zatěžkaným nebem zase ukazují brutální rozřezávání čisté krajiny průmyslovou expanzí.

Lidský vpád a tajemno

Jaromír Funke přidává k sudkovské výrazové syrovosti výraznou symboliku. Anděl vztahující ruku s věncem k nebesům má vedle sebe, jakoby v mlžném oparu, výhružně trčící tovární komín (z cyklu Čas trvá). Podobně agresivně vyznívá jiný čnějící komín, který jako meč roztíná kompozici snímku, aby na každé straně zbyla část industriální architektury. Charakterizuje nekompromisní vpád člověka nové doby do starých časů (práce pochází z cyklu Nová architektura).

Umělci jsou sice rozděleni dobou, místem či vlastním originálním viděním, ale jedno mají společné. Umějí zahalit vybranou scenérii jemným oparem tajemna, díky kterému se vnější pozorovatel pohrouží do naznačeného děje a stane se pomyslným poutníkem, který osaměle bloudí přízračnou krajinou.

Hodnocení 80 %

Toshio Sakai, Josef Sudek, Jaromír Funke: Imaginární setkání fotografů

Regionální muzeum – Červinkovský dům, Kolín

do 25. srpna

Reklama

Související témata:

Související články

Fotograf Jaroslav Kučera potkává lidské osudy

Originální dokumentarista Jaroslav Kučera vystavuje své práce na Pražském hradě. Je to poněkud překvapivé spojení, protože jeho fotografie zachycují ve většině...

Výběr článků

Načítám