Hlavní obsah

RECENZE: Sam Shaw fotil božskou Marilyn i obyčejný život

Právo, Jan Šída

Nasát atmosféru Ameriky čtyřicátých až šedesátých let umožňuje výstava černobílých fotografií nazvaná Sam Shaw – Fotograf hvězd. Probíhá v pražském domě fotografie.

Foto: katalog výstavy

Sam Shaw fotografoval slavné hollywoodské hvězdy (Marilyn Monroe, Amangansett, New York, 1957 © Sam Shaw Inc. / www.shawfamilyarchives.com).

Článek

Název expozice je však trochu zavádějící. Sam Shaw (1912–1999) zvěčňoval sice slavné osobnosti filmu, sportu, literatury i výtvarného umění, ale velmi často se věnoval i žánrové a reportážní fotografii, případně humanistickému dokumentu.

Autorka knihy zabývající se jeho dílem, Lorie Karnathová, zdůraznila, že vždy přistupoval ke všem stejně a mnohem více si vážil městských momentek zachycujících prosté obyvatele než snímků celebrit. Ty mohl zvěčňovat v době, kdy ještě nebyla mediální mašinerie tak obludná a mohl si s nimi vytvořit i těsný, přátelský vztah.

Organizátoři do jisté míry vypichují Shawovy snímky božské Marilyn. Umístili ji jak na plakáty, tak i na velký panel u vchodu do výstavních prostor. A slavná momentka, jak platinovému andělu nadzvedává proud vzduchu z ventilační šachty sukni, je tak notoricky známá, že si jí každý návštěvník expozice okamžitě všimne.

Protože se Shaw zabýval mimo jiné i sochařstvím a malířstvím, měl smysl pro kompozici. Expozice ukazuje i jeho nákresy, které dokazují, že mu záleželo na rozložení figur a vytvoření atmosféry pomocí světla. I při vytváření portrétu slavných osob se zamýšlel nad tím, jak by výsledný obraz udělal zajímavým. Proto zvěčnil profil slavného představitele kovbojů Johna Wayna v protisvětle, aby silueta jeho hlavy vytvářela obrys kontrastující s probleskujícími paprsky světla.

Schopnost vytvořit napínavý příběh na jediném políčku filmu prokázal Shaw i při zachycení pouličních momentek. Jako fotoreportér zaznamenával autonehody i výsledky kriminálních činů.

Fakt, že snímky hvězd a městské momentky se na výstavě prolínají, akcentují Shawovu ideu homogenního světa, ve kterém má farmář čtoucí bibli stejnou hodnotu jako představitel filmových hrdinů Marlon Brando.

Fotograf hvězd Sam Shaw
Dům fotografie, Praha, do 15. ledna 2017

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám