Hlavní obsah

RECENZE: Reportáž zachycuje šíření Hitlerovy propagandy malými dětmi

Právo, Lucie Zelinková

Mimořádně zajímavý text, který nahlíží do nedávné historie i samého středu současného Ku-klux-klanu, přinesla polská reportérka Katarzyna Surmiak-Domańská. V českém překladu vyšla její kniha Ku-klux-klan. Tady bydlí láska.

Foto: Absynt

Obal knižní novinky

Článek

Pro mnohé čtenáře může být šokující vůbec zjištění, že tato organizace nepatří minulosti, ale stále existuje. Další šok přijde se zjištěním, kolik příznivců má, a navrch přijde třešnička na dortu v podobě seznámení se s propagačními pořady a materiály. V nich totiž figurují malé blonďaté děti, nepokrytě hlásající rasovou čistotu a naprosto scestná hesla o příslušnosti k bílé rase.

V klíčovém videopořadu The Andrew Show, který uvádí samotný vnuk vůdce Ku-klux-klanu, jeho malý moderátor ve svých devíti letech cituje z propagandy Adolfa Hitlera.

V titulu s tématem Ku-klux-klanu jde autorka až na dřeň. Poctivě a dopodrobna zkoumá historické prameny, jde ke zdrojům, cestuje na místa, na nichž rasistická hnutí žila a žijí dodnes.

Konfrontuje jejich postoje s „evropským myšlením“, vytahuje na světlo události z minulosti, kdy se v rasismem postižených oblastech konalo absurdní násilí na lidech tmavé barvy pleti, a připomíná, že to nebylo tak dávno.

Nejzajímavější částí reportážní knihy je zaznamenání Sumriak-Domańské cesty do nitra Ku-klux-klanu. Po komunikaci s pořadatelem jí bylo povoleno zúčastnit se kongresu, za kterým vyrazila do amerického Arkansasu. Tam si přidělala jediný drobný škraloup na své výpovědi, když si při popisu pobytu ve Spojených státech neodpustila uštěpačné poznámky na vrub amerického způsobu života.

Ano, Američané žijí konzumně, vše kupují mražené a avokádo jako večeři neznají. Povyšovat se však nad jejich životosprávu je tu poněkud zbytečné.

Ano, Američané žijí konzumně, vše kupují mražené a avokádo jako večeři neznají. Povyšovat se však nad jejich životosprávu je tu poněkud zbytečné.

Ano, Američané žijí konzumně, vše kupují mražené a avokádo jako večeři neznají. Povyšovat se však nad jejich životosprávu je tu poněkud zbytečné. Vlastní výklad bible

Ano, Američané žijí konzumně, vše kupují mražené a avokádo jako večeři neznají. Povyšovat se však nad jejich životosprávu je tu poněkud zbytečné. Vlastní výklad bible

Po sérii šoků z první poloviny knihy přichází vzápětí další. Je jím obsah přednášek, který autorka zachytila přímo na kongresu. Například výklad bible… Přívrženci ji totiž vykládají tak, že vyvolený národ Židů zaměňují za vyvolený národ bílé rasy.

Celý kongres působil jako poklidné setkání, kam lidé přijíždějí v rodinách a každý si najde svůj program. Vzápětí však přišla kupříkladu přednáška profesora, který popírá holocaust, a dav s ním nadšeně souhlasil.

Text přináší šokující obraz někdy až těžko uvěřitelné a rozumem uchopitelné skutečnosti, působí téměř jako výlet do minulosti, do časů otrokářství, jen s tím rozdílem, že vše se odehrává dnes. Autorka podává své poznatky střízlivě a jednotlivá fakta nechává rezonovat.

Katarzyna Surmiak-Domańská: Ku-klux-klan. Tady bydlí láska

Absynt, překlad Jarmila Horáková, 297 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám