Hlavní obsah

RECENZE: Proměnliví The Killers v malém městě

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pressure Machine je koncepční album americké poprockové kapely The Killers inspirované malým městem Nephi v Utahu. V něm strávil roky svého dospívání zpěvák Brandon Flowers. Kolekce se narodila v časech, kdy pandemie zamítla možnosti koncertovat.

Foto: Olivia Bee

The Killers vystoupí příští rok na Colours of Ostrava.

Článek

„Bylo to poprvé po dlouhé době, co jsem narazil na ticho. To ticho dalo vzniknout albu plnému písní, které by jinak byly příliš tiché a bez povšimnutí by prošly pod hlasitými kousky typickými pro The Killers,“ vysvětlil Flowers.

Poprvé od roku 2004, kdy vydali své první album Hot Fuss, byli zbaveni tlaku být kapelou pro velké arény a miliony lidí. Okolnosti to tak nastavily. Muzikanti prosadili koncept neplánované desky, přičemž ta minulá, Imploding the Mirage z roku 2020, je ještě horká a bude se po covidových časech silně propagovat na turné.

Pressure Machine je tedy jakási deska navíc. Je na ní zachycen pohled na realitu mnoha malých amerických měst se vším kouzlem i tíhou.

Písně na ní jsou založeny na vzpomínkách i příbězích lidí, kteří měli vliv na Flowersovo dospívání. Jsou proloženy i komentáři současných obyvatel Nephi. Jde o příběhy skutečného života, osobních bitev, ohromného smutku či místních tragédií. Flowers byl celým projektem tak pohlcený, že měl vůbec poprvé připraveny všechny texty dříve, než vznikla hudba.

Pressure Machine je emotivní sbírka. Texty na ní The Killers opatřili jemným předivem tónů, jimiž citlivě stvrdili témata i atmosféru písní. Jsou dynamické, protože nekráčí, jak by se mohlo zdát, pouze v sentimentální stopě. Mísí se v nich stylové inspirace. Jednou je to rockové písničkářství, jindy zase folkový základ či syntetická taneční stopa.

Je to album vyrovnané. Písničky na něm jsou melodicky uchopitelné, dobře čitelné a Flowers jim kraluje typicky naléhavým hlasem. Strávit s nimi čas, to se rovná příjemnému hudebnímu zážitku i nenásilnému seznámení se s tím, jak se v Americe žije v malém městě v době minulé i současné.

The Killers: Pressure Machine
Island, 51:17

 Hodnocení 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám