Hlavní obsah

RECENZE: Pondělky se zločinem, vraždy i podvůdky

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový krimiseriál Případy 1. oddělení natočený podle skutečných zločinů, které řešila pražská „mordparta“, i komediální seriál Čtvrtá hvězda z dílny režiséra Jana Prušinovského, dramatika Petra Kolečka a herců Dejvického divadla, včera na ČT 1 odstartovaly novou televizní sezónu. Docela úspěšně.

Foto: Česká televize

Ivan Trojan hraje hotelového recepčního v komediálním seriálu Čtvrtá hvězda.

Článek

Jsou to novinky všední jak obyčejné pondělí. Jenže právě v tom je jejich kouzlo.

Kriminálka, kterou psal s novinářem Janem Malindou nynější šéf skutečného 1. oddělení, tedy pražské „mordparty“, Josef Mareš, se chystá představit celkem čtrnáct opravdových případů včetně přesného postupu dopadení pachatele. Žádná filmová atmosféra, žádné čáry s kamerou, obyčejná televizní práce, až „dokumentární“, jak říká režisér Dan Wlodarczyk, ale občas bohužel i se souvisejícími nepříjemnostmi, například zvukovými.

Přesto se zdá, že to i v téhle jednoduchosti funguje: skutečné zločiny jsou přitažlivé pro publikum samy o sobě, proto pomáhá snaha držet se co nejvíc reality i žánru profesního seriálu. Zdá se, že se soukromím detektivů se to opravdu nepřehání a s „povinnými“ vtipy k odlehčení snad také nebude. Zkrátka tenhle scenáristický debut špatně nevypadá.

Těžké zločiny na ČT 1 vzápětí vystřídaly umolousané, trapné podvůdky v jednom omšelém pražském hotýlku, kde žijí jen samé podivné existence, od recepčního Ivana Trojana, který si s hluchoněmým parťákem přilepšuje okrádáním hostů, přes ředitele Martina Myšičku, který zabíjí čas stavěním domků z karet, ctižádostivou manažerku Lenku Krobotovou fanaticky prahnoucí po čtvrté hvězdičce, až po zamlklého kuchaře Miroslava Krobota.

Do strejdových nekalých rejdů přitom náhle vpadne nevinně vyhlížející moula, mladík Štěpán (Václav Neužil) a jako nová hotelová posila se nestačí divit, čím tohle hnízdo žije.

V novém českém „sitkomu“ se opět sešel tým z dnes už málem kultovního seriálu Okresní přebor a „fotbalista“ Prušinovský v něm znovu těží z dobré znalosti prostředí: i on kdysi po nocích sedával v hotelové recepci. Což vypadá slibně.

Případy 1. oddělení
ČT 1, 6. 1. 20.00 hod. scénář: Jan Malinda, Josef Mareš, režie: Dan Wlodarczyk, Peter Bebjak, hrají: Bolek Polívka, Ondřej Vetchý, Filip Blažek, Miroslav Vladyka aj.

Celkové hodnocení: 65 %

Čtvrtá hvězda
ČT 1, 6. 1. 21.05 hod. scénář: Jan Prušinovský, Petr Kolečko, Miroslav Krobot, režie: Jan Prušinovský, hrají: Martha Issová, Lenka Krobotová, Ondřej Trojan, aj.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám