Hlavní obsah

RECENZE: Pohřbenou zkrášlují postřehy z rozjitřeného vztahu

Právo, Jaroslav Špulák

E. G. Scott je umělecké jméno autorské dvojice Elisabeth Keenanová a Greg Wands. Prvně jmenovaná je spisovatelka a konzultantka v knižním průmyslu, druhý je spisovatel a scenárista. Oba žijí v New Yorku a přáteli jsou dvacet let.

Foto: Kalibr/Euromedia

Obal knihy

Článek

Kniha Pohřbená je jejich prvotina. Její hrdinové Rebecca a Paul se po dvaceti letech celkem pestrého manželství dobrali stavu, kdy se utápějí v tajemstvích, s nimi úzce související pomstě, úkladech, nevěře i nedůvěře. Novým tématem jejich života se po tom všem stala vražda Paulovy milenky a také zmizení ženy Rebečina šéfa.

Celý příběh vypráví několik osob. Zpočátku jen dvě hlavní, postupně se k nim přidají další včetně policistů, kteří případy vyšetřují. Tandemu E. G. Scott se díky tomu podařilo dosáhnout barevnosti ve slohovém toku knihy. Kvůli rozdílným pohledům vypravěčů je i emočně různě zabarvený a prostor v něm dostaly též osvěžující průpovídky či výrazové zvyky charakteristické pro tu kterou personu.

Na začátku byly ještě ve vyprávění Rebeky a Paula mimo jiné jemný humor i nadhled, se kterými nastolenou svízelnou situaci přibližovali. Ty se ale postupně nenápadně vytratily a kniha tím přišla o prvek, jenž jí přinášel lehkost i větší čtivost. Vypravěči se totiž následně začali topit v přílišné popisnosti. Vlekli nastalé situace za sebou a zdlouhavě se od nich odpoutávali. Teprve když se počet vyprávějících postav rozrostl, nabrala kniha zase porci nadhledu.

Pohřbená je solidně vyfabulovaný vztahový příběh, který nese překvapení a graduje tak, jak si to i průměrný thriller žádá. Je portrétem nešťastného manželství, přičemž právě chyby a omyly v něm, v příběhu podrobně popsané, mu dávají širší rozměr než jen zábavného čtení s kapkou napětí.

E. G. Scott: Pohřbená
Kalibr/Euromedia, překlad Naďa Funioková, 376 stran, 369 Kč

Hodnocení 55 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám