Hlavní obsah

RECENZE: Pipes And Pints se už umí protáhnout i pousmát

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve druhé polovině roku 2016 ohlásila česká kapela Pipes And Pints pauzu. Bylo třeba urovnat vztahy a najít směr. Ze sestavy odešli zpěvák Syco Mike a kytarista Tomáš Novotný, zbylá trojka k sobě povolala zpěváka Travise O’Neilla a kytaristu Iva „Rafana“ Traxmandla. V roce 2018 už byla formace na scéně a před několika týdny vydala třetí album The Second Chapter.

Foto: František Ortmann

Pipes And pints změnili sestavu a hudební řeč.

Článek

Se změnami v obsazení došlo i ke změnám v soundu. Zatímco v první etapě své existence kapela ctila hard core jako živnou půdu, a i s ohledem na omezený hlasový rozsah tehdejšího zpěváka kráčela jeho prostředím, teď se více uvolnila. Už to není hudební parta omezená jedním žánrem. Je svobodnější, v podstatě především rocková.

Jistě, určité omezení jí přinášejí dudy, které jsou zvukově monotónní a v interpretaci ohraničené svým rozsahem. Jejich přítomnost v kapele nicméně hrála a nadále hraje podstatnou roli, zdůrazňuje její charakter. Podstatné změny se staly kolem nich.

O’Neill je zpěvák se širším záběrem než jeho předchůdce. Čerpá z rockové hudby, punku, metalu i country, a to všechno se objevuje v jeho výrazu. Jeho projev je příjemný, agresivity je v něm tak akorát, je melodický a je pro něj důležité, aby melodické linie byly v písničkách nepřehlédnutelné. Proto je škoda, že je na albu zvukově trochu utopen. V písni Diamonds And Dreams vlastně není hlavní zpěv moc slyšet.

Foto: archiv kapely

Obal nového alb kapely.

Traxmandlova kytara je rocková, dudy Vojty Kaliny střídavě opanují a uvolňují prostor, rytmika je funkční ve všech písních bez ohledu na žánr, který jimi prochází, a tradičně silnou zbraní jsou sborové pasáže.

Pipes And Pints na novém albu nepopřeli své kořeny. Jejich písně jsou razantní, energické i vcelku agresivní, to jim muzikanti ponechali jako otisk let, kdy se ve tvorbě opírali o hard core. Současně jsou to skladby přehledné, čitelné, pestré v inspiracích a dospěle uklidněné.

Ne všechny jsou natolik melodické a přesvědčivé, že by se bez nich album neobešlo. Silné jsou však jako celek. Jako zápis o tom, že Pipes And Pints jsou už skupina, která se umí nadechnout, protáhnout, pousmát i si řádně dupnout.

Pipes And Pints: The Seconds Chapter
Flyhigh Booking, 32:14

Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám