Hlavní obsah

RECENZE: O udavačství z dob kolektivizace tak trochu polopatě

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá vesnice v českém pohraničí, padesátá léta, vrcholící kolektivizace, pár sedláků bránících svůj majetek. A mezi nimi jeden prohnaný udavač. Kniha Věry Fojtové Zbav nás od zlého se sice pyšní podtitulem román, styl, jakým je napsána, by ale víc slušel povídce. Po výrazném zkrácení textu.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

Celkem dobře popisuje atmosféru té doby a v historii se příliš neorientujícímu čtenáři může podat svědectví formou jednoduchého příběhu. Životy lidí v ní nejsou nezajímavé, obsahují mnoho bolesti a utrpení. Výjimečný, jak tvrdí anotace, ale příběh není.

Na historický román je v něm velmi málo dějinných souvislostí, na román psychologický zase nejsou postavy dost plastické. Jejich vykreslení je poněkud černobílé, dobro a zlo ve své čisté podobě stojí tu proti sobě jako v knihách pro slečny a mladé paní z první republiky.

Na román příběhu také chybí napětí. Identita onoho udavače je totiž zjevná hned od začátku, a děj je tak předvídatelný. Překvapivý není ani osud ostatních postav. Příběh se kupředu posouvá pomalu, neboť je předkládán pomocí rozmluv či vnitřních monologů, které se pořád opakují. Jednou z pohledu toho, podruhé jiného. Také dialogy jsou občas nepřirozené a strojené, byť je zde patrná snaha o autenticitu pomocí nářečí a dobových vulgarismů.

Naopak závěr je najednou zrychlený, když autorka v poslední kapitole ukončí příběhy svých hrdinů tak, že každému věnuje jeden odstavec. Po celou knihu se přitom jednotlivé postavy zaobírají svým osudem až otravně pořád dokola. Pak jako by s nimi i sama autorka ztratila trpělivost. Prostě ten dopadl tak a ta zase tak. Tečka. Hodnocení: 50 %

Věra Fojtová: Zbav nás od zlého
Moba, 237 stran, 239 Kč

Hodnocení: 50 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám