Hlavní obsah

RECENZE: O splněných snech a závrati

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro každý rok se urodí několik filmů, o nichž lze už na první pohled předpokládat, že zasáhnou do nadcházející oscarové sezóny. Letos je mezi nimi novinka vynikajícího filmaře Roberta Zemeckise (Forrest Gump, Trosečník, Polární expres) Muž na laně.

Foto: Falcon

Charlotte Le Bonová, Joseph Gordon-Levitt a velký plán.

Článek

Film vychází ze skutečné události, která už navíc byla ztvárněna v dokumentu i animovaném filmu. V srpnu roku 1974 přešel mladý Francouz Philippe Petit několikrát po laně tam a zpátky z vrcholu jedné věže ještě ne úplně dostavěného Světového obchodního centra (WTC) neboli Dvojčat na druhý.

Ta zpráva tehdy obletěla svět, takže asi nikdo v kině nebude napnutý, jak to dopadne. Ostatně Zemeckis s vědomím toho nechá celou historku vyprávět samotného Petita v podání vynikajícího Josepha Gordona-Levitta, stojícího na pochodni sochy Svobody.

Přesto jde o film dramatický a napínavý, jak se na snímek filmaře Zemeckisova formátu sluší a patří. A jestli mělo smysl vymyslet 3D technologii, pak pro tento film rozhodně, a dokonce jako pro málokterý druhý (jen těm, kdo trpí závratěmi i na Petříně, bych doporučila spíše klasickou verzi – i u té se může hlava zatočit).

Petit není žádný hrdina hodný následování. Spíše blázen, kluk posedlý chozením po visutém laně, které ho okouzlilo už v dětství v cirkuse. A pro cirkusáctví, respektive pouliční produkce má také talent, umí žonglovat s předměty i se slovy, bavit publikum, i když jde na provaze sotva metr nad zemí, a získat krásnou dívku jen na hezká slůvka a vlastní charisma.

Jeho komplicové, kteří mu k nelegálnímu kousku („Překračujete asi 100 nařízení!,“ volá na něj policista při produkci) pomohli, vědí, že když si něco vezme do hlavy, necouvne. V první části filmu neuhne před záměrem přejít po laně mezi věžemi katedrály Notre Dame v Paříži a ve druhé je jasné, že se musí projít mezi věžemi Dvojčat.

Jeho učitel českého původu Papa Rudy (Ben Kingsley) chce, aby měl jisticí lanko, komplicové ho odrazují, protože překážek a ořechů k rozlousknutí je mnoho, a skoro celou dobu to vypadá jako nesmysl, ale není to nic platné.

To je trochu problém. Nevadí, že víme, že nespadne, protože napětí z konkrétní vrcholné situace umí Zemeckis svým režijním důvtipem i s pomocí triků vytvořit brilantně, ale poněkud nudí přílišné omílání toho, proč to nejde. Víme přece, že to půjde a že to dokáže nejen Petit, ale i všichni ti, kdo mu v tom navzdory svým pesimistickým řečem pomáhají.

Zemeckis je výborný režisér, který dokáže propojit moderní technologie s klasickou filmařinou, a například střídáním barvy a černobílé navozuje velmi přirozeně silný pocit autenticity sedmdesátých let. Téma člověka, který jde přes překážky za svým snem, je věčné a dobře použitelné i pro historky tohoto typu.

A pak je tu fakt, že šlo právě o Dvojčata, což vyvolává v souvislosti s Petitovým kouskem řadu asociací. Tu závěrečnou si ovšem mohl Zemeckis odpustit. V poslední scéně drží Petit v ruce propustku na vyhlídkovou rampu WTC a s výmluvným pohledem do kamery dá zřetelně najevo, co se stane 11. září 2001. Zbytečné. Ale třeba to k té zlaté oscarové sošce pomůže.

Muž na laně
USA 2015, drama, 123 min. Režie: Robert Zemeckis, hrají: Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bonová, Ben Kingsley a další.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám