Hlavní obsah

RECENZE: Nesvadbová zaujala roli české Caitlin Moranové

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová povídková kniha Barbary Nesvadbové Laskonky ukazuje na dvě věci. Jednak že i literatura určená ženám a týkající se bezvýhradně vztahových témat a ženského prožívání může být zajímavým textem a že stále vznikají beletristické texty, které jsou překvapivě uměleckými objekty.

Foto: Petr Horník, Právo

Spisovatelka Barbara Nesvadbová.

Článek

Desátý knižní počin české spisovatelky a novinářky Barbary Nesvadbové v sobě kombinuje povídkové texty, novely a fejetony. Na první pohled však kniha upoutá především grafickou úpravou. Odstavce nejsou tvořeny tradičním uspořádáním, nýbrž se po stránkách vlní pokaždé jinak a do nejrůznějších směrů. Přebal knihy a ilustrace má na svědomí populární popartový umělec inspirovaný street artem a graffiti Pasta Oner.

Autorčiny texty ve své snaze „kopat za ženy“, snaze postav bránit se očekávaným konvencím v zapadnutí do předem nalinkované role ženy ve vztahu lehce přibližují psaní Caitlin Moranové.

Podobnost s britskou fejetonistkou lze najít především v prosazování ženské individuality. Její hrdinky ani náhodou nenaplňují předepsané role, nejdou v očekávaných a společností nalinkovaných cestičkách, hledají si směr vlastní. V něm se cítí svébytně, svobodně a moment, kdy se rozhodnou do nepřirozené, avšak očekávané role zapadnout, pro ně končí tragicky.

Foto: archív Motto

Obal knihy Laskonky.

Právě okamžik svobody je nejsilněji vyvěrajícím motivem textů, moment důležitosti svobody a jejího udržení za každou cenu, boj za vlastní rozhodnutí, ať se okolí příčí jakkoli. I polarita mezi mužským a ženským světem, ohledávání vzájemných hranic a snaha spojit své světy dohromady.

Nesvadbové texty v sobě nesou jazykovou poetiku, barevnost obratů a snovost vyprávění. Tu autorka kombinuje s niternými texty a tématy, která nabízejí ztotožnění se většinové čtenářce. Autorka sice píše „jen“ o vztazích, texty však nepostrádají závažnost a naléhavost.

Barbara Nesvadbová: Laskonky
Motto, 160 stran, 249 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám