Hlavní obsah

RECENZE: Nejrudější růže rozkvétá. Jak objevit lásku v moři narcismu

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proslulá imagistická básnířka H. D. neboli Hilda Doolittleová se coby zestárlá pacientka v sanatoriu zamilovala do podstatně mladšího novináře, jenž náklonnost neopětoval. Věnovala mu verš Nejrudější růže rozkvétá, který za název nezvyklého komiksu kombinujícího vědecká fakta a filozofické úvahy o emoci vytrácející se v pozdním kapitalismu zvolila kreslířka Liv Strömquistová.

Foto: Paseka

Obal knihy

Článek

Co vůbec znamená láska? A má v dnešní době smysl pátrat po jejím smyslu či pouhé existenci? Satirická ilustrátorka neskrývající příklon k feminismu a levicovému smýšlení před lety rozvířila vody komiksem Ovoce poznání, kterým bez rozpaků vylíčila veškeré aspekty ženského pohlavního ústrojí.

Autorčin poslední počin sice nevyvolává pohoršení, ale podněcuje k pozastavení se nad emocí, kterou se síťová společnost musí znova učit vnímat, a co především, nesnažit se nad ni povznést.

Média a současné kulturní nastavení se nás podle Strömquistové snaží přesvědčit, že sériová monogamie nebo potlačování citů jsou žádoucí. Podobné návody, jak vyjít ze vztahů jako vítěz, však mají naznačovat něco jiného, totiž sebestřednost jedinců, kteří přestali milovat a začali partnera pouze konzumovat a jeho prostřednictvím si potvrzovat svou osobu.

Syntézou nových i historických poznatků filozofů, literátů a také třeba biologů, kterých je v knize požehnaně a důkladná teoretická průprava tvůrkyně je nesporná, dumá ve vizuálně pestrém a někdy až infantilně zábavném komiksu tak trochu odosobněně.

Navzdory zajímavým konkrétním příkladům a vlastní doplňující reflexí tématu se celým obsahem vinou de facto dvě hlavní teze, které se víceméně opakují a místy jen variují: lidé hledí na sebe sama místo na objekt lásky, jež je pro ně projektem, nad nímž drží kontrolu. Textu tak chybí širší ideový záběr, který by přemrštěný, bezmála dvousetstránkový rozsah bohatěji naplnil.

Liv Strömquistová: Nejrudější růže rozkvétá
Paseka, překlad Marie Voslářová, 176 stran, 299 Kč

Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám