Hlavní obsah

RECENZE: Nečekaný, leč potřebný krok Taylor Swiftové

Právo, Jaroslav Špulák

Během celosvětové koronavirové pandemie se americká zpěvačka Taylor Swiftová schovala v lese svých myšlenek i vzpomínek a vnikla do hudební meditace. Výsledkem nastalého tvůrčího procesu je deska Folklore, jejíž emisi oznámila jen několik hodin předtím, než ji uskutečnila. Je to nejpozoruhodnější počin v její kariéře, jiný než předešlé.

Foto: ČTK

Taylor Swiftová vstoupila do nového světa.

Článek

Zvolila si zajímavou uměleckou cestu. Začala nevinnou country, prošla fází bombastického popu, díky které se stala globální hvězdou, a nyní emocionálně a hudebně plně kvete v introspektivním albu, na kterém vstoupila do oblasti alternativního popu s prvky dream popu a folku.

Kolekce přináší citlivý, emotivní, poctivý a v její diskografii hudebně nejzajímavější materiál. Písničky jsou vesměs klidné, pokojné až baladické, pročež jim ale povšechně schází větší dynamika. V textech se Swiftová otevírá posluchačům více než obvykle, je v nich osobní, upřímná až intimní.

V letošním dokumentu nazvaném Miss Americana hovoří o svém politickém probuzení, při němž dospěla k závěru, že veřejně podpoří Demokratickou stranu. Dala najevo i odhodlání bojovat proti diskriminaci sexuálních menšin nebo rasismu. Z hvězdy, která do společenského života nezasahuje, se v posledních letech stala angažovaná celebrita. Už dávno není plachá, nebojí se obhajovat svůj názor, zná svou cenu.

Foto: Republic

Obal alba Folklore.

Na desce Folklore se nicméně tolik nezabývá politickými tématy ani napětím způsobeným současnou sociální situací v USA. V písni Epiphany sice poukazuje na obtížné období pandemie a slova skladby Mad Woman lze zase chápat jako námitku proti nespravedlivému odsuzování žen, obecně je ale v obležení pocitů a osobních postřehů.

S Justinem Vernonem z kapely Bon Iver nazpívala jednu z nejkrásnějších písní na desce, hlubokou a dojemnou Exile. Jejich hlasy k sobě přirozeně pasují barvami a Vernon jí svou hudební moudrostí, kterou má v projevu vetkánu, pomáhá prorůst mezi indiefolkovou elitu. Ostatně, s kým jiným by se do ní měla dostat než s jejím výrazným představitelem.

Nad tím vším je patrné, že je nadmíru výrazná zpěvačka. Nepotřebuje k tomu jen nablýskaný mainstream, ale hodí se jí i nezávislá oblast. Zpívá tak, jako by k ní odjakživa patřila, jako by tahle deska byla jen potvrzením.

Mnozí fanoušci se nejspíš těšili na její další pop, který byl vždy chytrý, melodicky nosný a podle pravidel. Umělec ale občas potřebuje změnu, protože jinak může ustrnout na místě. Ačkoli se tedy od Swiftové tak výrazný posun nečekal, potřebovala ho. I kdyby v tom novém stylovém světě měla být jen na krátké návštěvě.

Taylor Swift: Folklore
Republic, 63:29

Hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám