Hlavní obsah

RECENZE: Napětí převálcované pastmi sociálních sítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod uměleckým jménem Ellery Lloyd jsou spojeni manželé Collette Lyonsová a Paul Vlitos. Ona je novinářka, on spisovatel a programový ředitel na univerzitě. Coby tandem vstoupili do literárního světa loni, když vyšla jejich kniha Není jako ty. K nám se v překladu Ireny Steinerové dostala jen s několikaměsíčním zpožděním.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

Ač je avizována jako psychothriller, napětí v ní nepřevládá a povícero je ho až v závěru, kdy konečně dojde k akci, kterou čtenáři očekávali od prvních stran. Museli ale přečíst ještě dvě stovky dalších, než se jí dočkali. Tahle kniha je totiž dost upovídaná.

Odhaluje pokřivené vztahy, přetvářku, neserióznost, kalkul, slabost i zranitelnost ve světě sociálních sítí. To všechno je ale jednak obecně známé, tudíž předvídatelné, a v knize nadto probírané dokola.

Emmy Jacksonová alias Máma bez obalu je pro ostatní otevřená a upřímná „instamatka“, která se na svém instagramovém profilu svěřuje s příhodami své rodiny a současně radí jiným matkám, jak se v jaké situaci zachovat či jak ji řešit.

Její manžel Dan je spisovatel, kterého opustily múzy. V rodinné hierarchii je ve stínu své ženy. Je si vědom, že ona vydělává peníze na živobytí, současně je více či méně otrávený z toho, v jakém prostředí se jeho rodina kvůli ženině úspěchu ocitla. Zatímco navenek působí šťastně, ve skutečnosti podléhá tlaku pravidel instagramového světa se všemi představitelnými následky.

Paralelně s hlavním příběhem je neznámou osobou vyprávěn příběh druhý, tragický. A tato osoba si na Emmy Jacksonovou a její rodinu takříkajíc brousí zuby. Jak již bylo řečeno, trvá to dlouho a navíc akce, k níž nakonec přece jenom dojde, je ve srovnání s historkami o vstupu Instagramu do osobních životů ústřední dvojice přiblížena poměrně skromně.

Příběhu naopak prospívá, že jej vyprávějí oba hlavní aktéři na přeskáčku, vždy z osobního pohledu. Stejně tak poměrně svižný jazyk, s jakým je předáván.

Je to kniha ze zajímavého prostředí, která má díky tomu šanci oslovit i mladé čtenáře. Je o prázdnotě Instagramu, jeho schopnosti přimět lidi, aby věřili, že mají nadstandardní osobní vztahy s lidmi, které nikdy nepotkali, i o tom, že prodávání vlastního života může člověka změnit tak, že si to ani neuvědomí.

Ellery Lloyd: Není jako ty
Moba, překlad Irena Steinerová, 336 stran, 314 Kč

Celkové hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám