Hlavní obsah

RECENZE: Na Letní Letné o věčné touze vzlétnout ke svobodě

Právo, Radmila Hrdinová

Losers Cirque Company je spolu s Cirkem La Putyka naším nejvýznamnějším novocirkusovým souborem. Na kontě má projekty Loser(s), Walls and Handbags, Beach Boys a Kolaps. Letos k nim přidal tanečně-akrobatickou inscenaci Vzduchem, která měla premiéru ve čtvrtek 23. srpna v Českém stanu na festivalu Letní Letná.

Článek

Matyáš Ramba se k inscenaci volně inspiroval knihou Richarda Bacha Jonathan Livingston Racek. Zaujala ho myšlenka překonávání hranic ať už ve fyzickém, či obecně existenciálním smyslu. Toto téma lze ostatně v různých podobách vysledovat ve všech produkcích souboru.

Na prázdné scéně ohraničené žebříky ve tvaru ptačích křídel stojí muž skládající papírovou vlaštovku. Jakmile ji vyšle do vzduchu, vtrhne na scénu čtveřice akrobatů – racků vířících vzduchem s pronikavými skřeky. Muž je jejich pohybem fascinován a přitahován, ale lidský a ptačí svět je neprostupný a on činí marné pokusy, jak se mu přiblížit.

Inscenace Vzduchem je poémou o svobodě a volnosti, o významu pohybu, o vzpínání se k výšce, o odvěké mužsko-ženské přitažlivosti, o tom, že když racka ulovíš, tak se jím nestaneš. O provazech, do nichž se zamotávají lovení i lovci, o sítích, které mohou být nástrahou i záchytným bodem. O soudržnosti, přátelství a vášni.

Pětice akrobatů – čtyři muži a jedna dívka – předvádějí špičkovou akrobacii na tyčích s lehkostí a samozřejmostí vlastní ptákům, s taneční grácií, ženským charismatem a mužnou silou. Důležitým partnerem je hudebník v pozadí, dynamizující veškeré dění na scéně elektrizovaným zvukem kytary, cimbálu a dalších instrumentů.

Inscenací Vzduchem postoupila Losers Cirque Company o další krok na své osobité cestě za novým cirkusem. Na Letní Letné je možné ji vidět do 2. září.

Losers Cirque Company: Vzduchem
Námět a choreografie Matyáš Ramba, hudba Vladimír Mikláš, scéna Petr Horníček, kostýmy Lucie Červíková, light design Michael Bláha. Premiéra na Letní Letné v Praze 23. srpna

Hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám