Hlavní obsah

RECENZE: Mýdlový princ je v první řadě zábavný

Právo, Jaroslav Špulák

Vzít písničky všeobecně ceněného zpěváka či skupiny, vyskládat jimi příběh, a to vše uvádět bez rizika, že se fanoušci budou nudit při skladbách méně zábavných či nepovedených, je cesta, která českou muzikálovou scénu konečně trochu oživuje.

Foto: PRÁVO - Petr Hloušek

Při premiéře ztvárnil hlavní roli Martin Dejdar (vpravo).

Článek

Stalo se to už v případě muzikálů s písněmi skupin Lucie, Olympic či Elán, chystá se muzikál se skladbami Mira Žbirky a pražské Divadlo Broadway uvedlo ve čtvrtek premiéru Mýdlového prince, o jehož hudební složku se postaraly hity Václava Neckáře.

A protože se autor libreta a režisér Radek Balaš rozhodl až tak nedržet muzikálových zvyklostí, vznikla muzikálová komedie, jejímž účelem je diváky pobavit a připomenout jim písně, které dobře znají.

Mýdlový princ nepřináší až tak kvalitní pěvecké výkony. V hlavních rolích se objevují činoherci a upřímně řečeno Martin Dejdar, představitel neúspěšného herce Martina Marka, by se zpěvem slavných písniček živit nejspíš nemohl. Výborný je ale ve své profesi a díky tomu představení herecky snadno utáhne.

Foto: PRÁVO - Petr Hloušek

Záběr z premiéry nového muzikálu.

Kvůli nevyrovnanosti zpěváků se v tříhodinovém díle bohužel často stává, že spád příběhu pojednou pozbude na síle a celému představení to ubere na přitažlivosti.

Dobré pěvecké výkony nicméně předvedly Olga Lounová v roli Marie Šafaříkové, Pavlína Ďuriačová jako Andrea Lipinská a poměrně jisté byly Jitka Schneiderová i Ivana Jirešová v rolích sokyň v lásce k hlavnímu hrdinovi.

Mýdlový princ přitom není primárně příběh lásky. Je v něm samozřejmě také, ale především jde o zkoušky divadelního souboru Šumavan, který v případě úspěchu na soutěži amatérských divadel může hlavnímu hrdinovi přinést několik miliónů korun ze závěti otce. V příběhu ze současnosti se také na pódiu vtipkuje na adresu politiků i kolegů z umělecké branže, dialogy opravdu odsejpají, děj utěšeně plyne a taneční skupina netrdluje na pódiu za každou cenu, jen když to náladě skladeb pomáhá a do představení se hodí.

Foto: PRÁVO - Petr Hloušek

Nový muzikál Mýdlový princ s Martinem Dejdarem v hlavní roli.

To všechno obnažuje záměr tvůrců, kteří chtějí diváky především pobavit, nikoli přesvědčit o tom, že právě vznikl nejlepší muzikál na světě. Jistě, Mýdlového prince je třeba ještě zdokonalit v detailech. Není například dobré, když na titulní straně hudebního časopisu Rock & Spock stojí, že zpěvačka uspěla v anketě Slavík a na obrázku je soška Anděla, tedy cena zcela jiné ankety.

Když se ještě vylepší některé pěvecké výkony včetně těch dětských, má tato muzikálová komedie šanci zůstat v programu Divadla Broadway déle než jiné jeho kusy.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám