Hlavní obsah

RECENZE: Mudrování místo detektivky

Právo, Věra Míšková

V roce 2007 byla v italské Perugii zavražděna britská studentka Meredith Kercherová. Dlouhý soudní případ, v němž byla obviněna mimo jiné její spolubydlící, Američanka Amanda Knoxová, byl uzavřen teprve 27. března tohoto roku, kdy byla Knoxová společně se svým přítelem Raffaelem Sollecitem zproštěna obvinění.

Foto: Cinemart

Cara Delevigneová a Daniel Brühl se zhostili hlavních rolí.

Článek

Z těch sedmi let strávila dívka čtyři roky ve vazbě a napsala vzpomínkovou knihu Čekám, až mě vyslechnete, která vychází i u nás.

Případ, jenž se vlekl přes řadu peripetií od odsouzení až ke zrušení rozsudku, poutal zájem médií. A také se stal inspirací pro britsko-italsko-španělský koprodukční film S tváří anděla, který vstupuje do kin.

Jeho první potíž ovšem spočívá už v tom, že vražda nebyla nikdy objasněna, divák se tedy rozhodně nemůže těšit na vypátrání vraha. Přesto bylo pořád ještě možné natočit detektivku s otevřeným koncem nebo příběh naivní studentky, která prošla sedmiletým peklem. Nebo drama o mediálním zneužívání tragédie.

Pohledů a přístupů existuje vždy téměř libovolné množství, ale ten, který zvolil scenárista Paul Viragh a režisér Michael Winterbottom, je asi nejméně šťastný. Mudrování vnitřně rozervaného umělce.

Tím je hlavní postava Thomas, filmař, který přijíždí na proces, aby natočil na jeho základě celovečerní hraný film. Má veškerou podporu producentů, a ještě oporu v podobě – jak jinak – hezké novinářky, která celou kauzu dobře zná.

Dokud se Thomas zabývá případem, je film docela zajímavý, navíc odhaluje zákulisí mediálního prostředí s jeho nemilosrdnou snahou o senzaci za každou cenu a filmařského, v němž se hledají herecké hvězdy pro role oběti i obviněné ještě dříve, než je napsán scénář.

Jenže záhy se ukáže, že více než o případ jde autorům filmu o Thomasovu rozervanou a kokainem postupně dost zmasakrovanou duši. Místo detektivky, kterou od něj chtějí producenti, hodlá natočit film, který by v důsledku nebyl ničím jiným než odrazem jeho vlastní tvůrčí krize a nadměrného užívání drog.

Mudruje o životě a smrti, místo o zločinu chce točit o lásce, řeší svůj vztah ke každému, kdo jde kolem, a stává se posedlý nejen bílým práškem, ale (patrně v jeho důsledku) také Dantem Alighierim, v jehož duchu chce film natočit.

Z filmu S tváří anděla se tak zvolna stává blábol, který jako by nevěděl kudy kam. Pokud to ale Winterbottom věděl, respektive takhle to chtěl, což je zcela pravděpodobné, asi to kloudně nevysvětlil Danielu Brühlovi, který hraje hlavní roli velmi rozpačitě a nejistě.

Kate Beckinsaleová v roli novinářky je naopak spíše ozdobou než kýmkoli jiným, sympaticky přirozená a normální je studentka Melanie v podání Cary Delevigneové, s níž se Thomas seznámí a která se stane jeho průvodkyní po městě a jeho barech. Ale zachránit film nedokáže a nedokážou to ani nádherné italské kulisy, v nichž se děj odehrává.

S tváří anděla
VB/ Itálie/ Španělsko 2014, 101 min. Režie: Michael Winterbottom, hrají: Daniel Brühl, Kate Beckinsaleová, Cara Delevigneová a dalš.

Celkové hodnocení: 40 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám