Hlavní obsah

RECENZE: Michal Prokop uctil Kolej Yesterday i blues

Právo, Jaroslav Špulák

Na tradičním vánočním koncertu uctili v sobotu večer v pražském Foru Karlín zpěvák Michal Prokop a jeho skupina Framus 5 výročí vydání své nejslavnější desky i styl, ze kterého vzešly a jenž ve své tvorbě nadále chápou jako základní stavební kámen, sice blues.

Foto: Jan Šída, Právo

Michal Prokop si vystoupení od první chvíle užíval.

Článek

Do příjemného prostředí karlínského sálu se po roce přestěhovali z Divadla Archa a přivezli z něho vzpomínku. Právě tam totiž loni vznikl záznam koncertu nazvaného Krásný ztráty finále, který se začal prodávat ve formě CD a DVD na sobotním vystoupení. Proběhl jeho křest, stejně tak křest alba Kolej Yesterday, které nedávno vyšlo v reedici k třicetiletému výročí od premiéry.

V první části se hrály především písničky z něho, ve druhé pak skladby novější, zvláště z poslední Prokopovy desky Sto roků na cestě. Hosty koncertu byli zpěváci Sára Vondrášková alias Never Sol a Vojtěch Dyk. Matěj Ruppert, který měl s Prokopem přijít zazpívat také, se omluvil kvůli zranění nohy.

Koncert se povedl

Hned prvními skladbami nastolili Prokop a jeho kapela příjemnou atmosféru, kterou zachovali až do úplného konce. Základem bluesrockového koncertu byly časem náležitě prověřené písně, jistý Prokopův zpěv a skvělé výkony jeho spoluhráčů. Zatímco na jiných koncertech bývají instrumentální sóla leckdy zbytečně natahovaná a nemístná, na tom Prokopově bylo všechno na svém místě, neboť členové Framus 5 přesně vědí, jak dlouhý by jejich osobní vklad měl být a kdy by měl skončit.

Kytarista Luboš Andršt a houslista Jan Hrubý servírovali svá akurátní instrumentální extempore, kapela hrála jako z partesu a to vše rámoval velmi dobrý zvuk a vlídná atmosféra v sále. Dorazili totiž diváci, kteří mají Prokopovy písničky rádi a mnohé z nich provázejí životem už hezkou řádku let.

Byl to nesporně poctivý bluesrockový koncert, vydařený a vzhledem k době konání též vpravdě sváteční.

Michal Prokop & Framus 5

Forum Karlín, Praha, 20. prosince 2014

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám