Hlavní obsah

RECENZE: Mezi námi lháři. Dovolenkové čtení o tajemstvích a lžích

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice bývalých spolužáků ze střední školy, která si říkala A-tým, tři muži a jedna žena. Dnes již dospělí lidé s partnery a rodinami scházející se na svatbách, křtinách a pohřbech. Na první pohled šťastní a úspěšní, pod bezstarostnou maskou ale skrývají mnohá tajemství.

Foto: Jota

Obal knihy

Článek

V románu britské autorky Caroline Englandové Mezi námi lháři lžou všichni. Přátelé přátelům, rodiče dětem a děti rodičům, manželové manželkám a manželky manželům. Mnozí však lžou zejména sami sobě.

V propletenci vztahů je nejdříve velmi těžké se zorientovat.

V knize je mnoho jmen a situaci komplikuje i skutečnost, že příběh střídavě vyprávějí čtyři postavy. Čtenář proto minimálně do poloviny knihy neustále řeší, kdo ke komu vlastně zrovna mluví a o kom.

Pak si ale zvykne a také děj, který se zpočátku trochu vleče, dostane spád. Právě pomalé tempo v první části je důvodem, proč je těžké se do knihy začíst. Autorka se až příliš pitvá v psychologii vypravěčských postav a pokouší se popisovat jednu a tu samou situaci z více pohledů.

To už je počtvrté trochu nuda. Pak se ale jednotliví vypravěči začnou více věnovat svým vlastním problémům, napětí vzrůstá a děj, byť celkem předvídatelný, nabírá na obrátkách.

Od knihy nelze očekávat velkou hloubku. Témata nevěra, homosexualita, pohlavní zneužívání jsou rozebírána spíše povrchně a snaha jimi šokovat je marná. Stejně jako pokus o thrillerové zakončení. Jako oddychové čtení na dvoudenní dovolenou může ale dílo posloužit celkem dobře.

Caroline Englandová: Mezi námi lháři
Jota, překlad Jan Kozák, 397 str., 349 Kč

Hodnocení 55 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám