Hlavní obsah

RECENZE: Meryl Streepová řádí jako rockerka

Právo, Věra Míšková

Velkou, byť maličko riskantní hereckou příležitost dal režisér Jonathan Demme dvaatřicetileté Mamii Gummerové, když ji ve filmu Nikdy není pozdě obsadil po bok její skutečné matky Meryl Streepové, která hraje i její matku filmovou.

Foto: Falcon

Ricky Springfield, Meryl Streepová a Mamie Gummerová

Článek

Risk vyšel. Gummerová dokázala příležitost využít a souhra těch dvou, jejichž vzájemná podoba není jen fyzická, ale napovídá také o dědičném talentu, dala filmu pocit upřímnosti, jakého by v něm jinak nejspíš nebylo možné dosáhnout.

Příběh sám je předvídatelný až běda, od prvních momentů. Konkrétně od chvíle, kdy stárnoucí barové rockové zpěvačce Lindě řečené Ricky (Streepová), která dala před léty vale rodině a šla za svým snem o velké slávě, zavolá bývalý manžel a řekne jí, že jejich dcera se hroutí z mužova odchodu za jinou a že by měla přijet ji podpořit.

Představa, že cvočky pobitá a životem otřískaná drsná rockerka, jíž byly lhostejné školní roky i puberta jejích tří dětí, se najednou sebere a opustí kapelu i práci prodavačky, aby odjela řešit s dcerou její milostné trable, je hodně přitažená za vlasy.

Nicméně v momentě, kdy se Streepová s Gummerovou potkají před kamerou a dojde k prvnímu emocionálnímu střetu jejich postav, je člověk ochoten uvěřit prakticky všemu. Nakonec i tomu, že si Linda na stárnoucí kolena uvědomí, jak nekonečně důležitá je v životě láska, a vyslyší v tom smyslu svého baskytaristu Grega v podání charismatického Rickyho Springfielda. I tomu, že velké rockové finále na nesnesitelně snobské svatbě Lindina syna skončí všeobecným objetím.

Film má kromě hereckého dua Streepová – Gummerová ještě několik trumfů. Především Streepovou samotnou v hudebních číslech, která sama nazpívala a v nichž je prožitek ze starých rockových pecek nakažlivý bez ohledu na to, jaký má člověk k této hudbě vztah. Streepová je tu zase úplně jiná než v hudebním filmu Mamma Mia, a i v této poloze je stejně jistá jako kdykoli jindy.

Film má i humor, kterého by sice mohlo být víc, ale i tak odlehčuje sentiment, jímž je příběh sám zahlcen, a zachraňuje místa, kdy hudba ustupuje do pozadí a dopředu vystupuje melodrama. A je tu i několik dialogů na vážná témata. Působivý je Lindin střet s exmanželovou druhou ženou, která její děti vychovala a nehodlá si to nechat vzít. Možná nejsilnější je Gregovo drobné ponaučení: „Děti tě milovat nemusí, to ty musíš milovat je.“

Nikdy není pozdě
Režie: Jonathan Demme, hrají: Meryl Streepová, Kevin Kline, Mamie Gummerová a další. USA 2015, 101 min.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám