Hlavní obsah

RECENZE: Mandrage na párty ve stříbře

Právo, Jaroslav Špulák

Plzeňská poprocková kapela Mandrage vydala loni velmi dobrou desku Potmě jsou všechny kočky černý a letos na jaře se vypravila na turné, jehož motivem je kolekci propagovat. Jak jsme u ní zvyklí, činí tak profesionálně a nápaditě. Předvedla to i ve čtvrtek večer ve vyprodaném brněnském Sono Centru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zpěvák Víťa Starý ze skupiny Mandrage v Brně.

Článek

Mandrage dokázali už několikrát v minulosti připravit k aktuální desce koncerty, jejichž vizuální podoba dílo povýšila. Jelikož je loňské album ovlivněno diskotékovou hudbou osmdesátých let, pětice muzikantů se tentokrát oděla do dobře střižených stříbrných oblečků, na začátku koncertu i do stříbrných helem, panel za ní na pódiu simuloval obrovské zrcadlo a podobenka kočičí hlavy z obalu alba visela nad scénou.

Bylo to efektní a funkční. Formace přehrála všechny písničky ze jmenovaného aktuálního alba a přidala k nim největší hity, takže došlo i na Kapky proti slzám, Punk Rock Song, Hledá se žena, Tanči dokud můžeš či Šrouby a matice. Koncert trval hodinu a půl a jeho taneční atmosféře se podřizovala i podoba skladeb, které na nové desce nejsou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kytarista Pepa Bolan v Brně.

Začátek byl výborný. Úvod v podobě titulní kompozice Potmě jsou všechny kočky černý nastínil, že během večera bude dobré tančit, následující Jaguár na krku to potvrdil a třetí Mechanik korunoval. Muzikanti si brzy sundali z hlavy helmy a těšili publikum tu a tam vypuštěnými zásobami konfet nebo dýmovými efekty.

Podstatnou roli pro dobré a jasné vizuální ztvárnění hrálo, vedle stříbrných obleků, i zadní zrcadlo, na kterém se buď odráželo dění na scéně, nebo svítily souhlásky z názvu kapely. Muzikanti během koncertu hráli i tančili, čímž dojem rozjeté retro diskotéky podtrhovali. V některých chvílích to až vypadalo, že mejdanu podlehli a zády k divákům si užívali bytí na pódiu, namísto aby je vtahovali do dění také.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mandrage si koncert v Sono centru užívali.

Energie vystoupení ale trochu opadla v okamžiku, kdy při skladbách Chůze po provazu, instrumentálně protažené, a Kapky proti slzám, zahrané zpočátku velmi intimně, pouze v tandemu zpěvák Víťa Starý a klávesista František Brožík, začali členové kapely střídavě z pódia mizet. V tu chvíli se párty zastavila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Klávesista František Bořík, zády baskytarista Michal Faitl.

Při skladbě Hledá se žena si hudebníci vytáhli na pódium tucet dobrovolníků z publika a pomohli jim při šplhání na ně. Trochu nedžentlmensky je však po skončení skladby nechali slézat z výšky zpět, dokonce když už začali hrát další písničku, jedna z dívek ještě hledala bezpečný způsob, jak se dostat do davu.

Konec koncertu proběhl opět ve velkém stylu. Došlo na hity, publikum se vlnilo i nadšeně tleskalo a kapela si to užívala. Jistě za tím byl i její dobrý výkon, slušný zvuk v sále i s přehledem zvládnutý živý zpěv v podání Víti Starého. V neposlední řadě jistě i fakt, že nápad vrátit se na diskotéku starých časů obstál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mandrage situovali koncert na párty osmdesátých let.

V předprogramu ostatně na retro vlnu naladila šedesátkami ovlivněná kapela Electric Lady v čele s talentovanou zpěvačkou i kytaristkou Terezou Hrubanovou.

Mandrage
Sono Centrum, Brno, 7. dubna

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám