Hlavní obsah

RECENZE: Keb’ Mo’. Když dobré publikum tleská na druhou

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jevišti zcela zaplněného pražského divadla Archa vystoupil v úterý večer sedmašedesátiletý americký bluesový písničkář Keb’ Mo’. Zpěvák, kytarista a v neposlední řadě uznávaný producent nabídl znalému publiku něco, co bychom v našich zeměpisných šířkách mohli nazvat velmi příjemným sólovým recitálem.

Foto: Jeremy Cowart

Keb’ Mo’ má ve sbírce čtyři ceny Grammy.

Článek

Čtyřnásobný držitel ceny Grammy Kevin Moore získal bohaté muzikantské zkušenosti už v sedmdesátých a osmdesátých letech, ale hvězdnou dráhu odstartoval v polovině deváté dekády pod pseudonymem Keb’ Mo’. Vychází z tradiční podoby blues, s níž ovšem pracuje tvořivým a nápaditým způsobem.

Ale zpět k pražskému koncertu. Působivě ho odstartoval rovněž sólovým vystoupením rakouský písničkář Ripoff Raskolnikov. Mimořádně disponovaný bluesrockový kytarista přesvědčivým chraplavým hlasem chlapíka, jenž se neobrací zády k životu, otevřel večer sérií melodicky nápaditých písní. Jeho projev byl dynamický a čišela z něj až rocková energie.

Hlavní hvězda večera pak vytvořila v sále poněkud odlišnou atmosféru. Atmosféru poklidného, kultivovaného přátelského setkání, kterému ovšem nechybí nestrojená bezprostřednost.

V doprovodech Keb’ Mo’ střídal dvojici akustických a dvojici rezofonických kytar, což podtrhovalo folkbluesovou náladu jeho písniček, na albech doprovázených kompletní kapelou. Neopomněl připomenout ani svůj aktuální počin, desku Oklahoma, chytlavou titulní písní či baladou This Is My Home.

Je pochopitelné, že v albových aranžích jsou písničky bohatší a pestřejší, ale i v odstrojené podobě odkázané jen na kytaru a příjemný hlas, jímž Keb’ Mo’ disponuje, publikum jednoznačně bavily. Jednalo se navíc o publikum vysloveně poučené.

Nejen s ohledem na zjevnou znalost skladeb, ale i proto, že ve šlapavějších kouscích, jako v případě předposledního přídavku She Just Wants to Dance, spontánně tleskalo na druhou dobu. A to se, na rozdíl od obvyklé česko-bavorské pochodové první doby, v blues a boogie sluší.

Keb’ Mo’ a s ním i Ripoff Raskolnikov připravili v Arše hezký večer divákům, kteří si to zasloužili.

Keb’ Mo’
Divadlo Archa, Praha, 16. července

Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám