Hlavní obsah

RECENZE: Jiránkův humor zdobí nadčasové pointy

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři patra naplněná pracemi ilustrátora Vladimíra Jiránka jsou připravená pro fanoušky králíků z klobouku či figurek Pata a Mata. Výstava se jmenuje Včera a dnes a jako by akcentovala fakt, že autor svými kreslenými vtipy, které tvořily základ jeho tvorby, často předběhl dobu a viděl do budoucnosti. Někdy jsou dokonce v současném kontextu jím nabroušené ironické ostny mnohem jedovatější.

Foto: Jan Šída, Právo

Na slavnostním otevření výstavy chodili figuranti převlečení za Jiránkovy postavičky.

Článek

Je s podivem, co dokázal Jiránek vytvořit obyčejnou černou čárou na bílém podkladě. Všímal si lidí kolem sebe, dokázal odhalit jejich slabosti či špatné vlastnosti, často spíš k pláči než k smíchu, a uměl je podat s nadsázkou i satirickou graciézností.

Foto: Jan Šída, Právo

Králíci, kteří byli maskoty Mistrovství světa v hokeji 2015.

Když se díváme na obrázek, na kterém stojí muž a žena na piedestalu se srpem a kladivem v rukou s bublinou u pusy, ve které společně tvrdí, že jednou se budeme topit v penězích, cukají nám koutky úst. Tam, kde Václav Klaus tvrdí prezidentu Havlovi, že stát bez korupčních skandálů je čiré vizionářství, přeběhne mráz po zádech.

Do přízemí dali organizátoři figurky Pata a Mata, aby ukázali, jak vzniká animace ve studiu (nechybí ani kamera a reflektor). Trochu tím otupili ostří často až brutálnímu humoru vtipů. Za ten však nemůže on, ale doba, která hrubne.

Foto: Jan Šída, Právo

Mezi typické figurky kreslíře Jiránka patří nešikové Pat a Mat.

Králici v nadživotní velikosti, mající na sobě reprezentační hokejové dresy, vzpomínají na kreslíře jako na autora vizuální podoby pražského Mistrovství světa 2015. V prostoru visí velkoformátové panely s figurami a v nultém podlaží narazíme na zvětšené komiksy, které vyprávějí příběhy Boba a Bobka, králíků z klobouku.

Výstava je pojatá pečlivě, všechny formy Jiránkovy tvorby prezentuje jednoduše a transparentně. Galerii může bez problémů navštívit celá rodina a každý člen si v ní najde to, co ho opravdu zajímá.

Erotické vtipy si lze prohlédnout v úzké uličce, takže dětská duše nedojde újmy.

Ratolesti si totiž mezitím mohou zkusit namalovat světelným paprskem oblíbené postavičky na interaktivní stěně. V rámci expozice vyšla kniha Včera a dnes s vtipy přeloženými do sedmi světových jazyků.

Vladimír Jiránek: Včera a dnes
Galerie Tančící dům, Praha, do 5. června

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám