Hlavní obsah

RECENZE: Intelektuálem v divokých devadesátkách

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Humoristická knížka Petra Luňáka Učenci volně navazuje na Hrdiny, příběh pražských studentů historie z osmdesátých let. Nový příběh se odehrává v šílenými historkami ověnčených devadesátkách.

Foto: Dokořán

Petr Luňák: Učenci

Článek

Začátek devadesátých let v Praze. Československo se pomalu rozpadá a historikovi Richardovi, který se řadí do kategorie mladých a nadějných, se zase rozpadl vztah s dívkou. Ve vzduchu jsou cítit velké změny, které ne vždy prospějí slušným lidem. V románu Učenci to ilustruje dojemná vedlejší postava Richardova otce, kterého divoké devadesátky smetly i s jeho naivní vírou v kapitalismus a v to, že v Čechách funguje právo.

A zatímco neviditelná ruka trhu řádí, Richardovi se otevírá zajímavá možnost navštívit díky jednomu podivínskému profesorovi americkou univerzitu, byť poněkud béčkovou. Nebude to ovšem zadarmo, profesor žádá vydání své nesmyslné knihy jako protislužbu, což vede k dalším trapným situacím.

Doma i v Americe Richard potkává řadu úsměvných postaviček, ať už jsou to buranští čeští a slovenští politici, hochštapleři všeho druhu, vychytralá dívka Stacy nebo česko-americká rádobymilionářka paní Leda, která nabízí stipendistovi báječné ubytování, jenže se ukáže, že ho chce zneužívat jako domovního sluhu. Čtenáři se samozřejmě mohou bavit tím, že si za literární postavy dosadí konkrétní lidi.

Tajemná kráska

Nad tím vším se klene ještě druhá linie příběhu, hledání tajemné Američanky asijského původu, do které se Richard kdysi v Praze zamiloval.

Autor se drží spíše stručného stylu a všemu vládne lehká ironie. Po jazykové stránce text moc nevybočuje v žádném směru a samotný příběh je jen málo uvěřitelný, jde mu hlavně o legraci. Utahuje si z mužů i žen, akademiků i politiků, Čechů i Američanů. Z kulturních rozdílů, z korektnosti a z naprosté neznalosti evropských poměrů.

Učenci vycházejí z anglosaského univerzitního románu, ovšem v tomto českém podání jde spíše o crazy komedii. Autorova předchozí kniha Hrdinové, kterou sepsal společně s Markem Pečenkou, se odehrávala v 80. letech a působila silněji. Přinášela věrohodné emoce a děj, střet studentských ideálů s realitou skomírajícího komunismu a humor trochu přesnější, ostřejší, vycházející ze skutečného života.

Celkové hodnocení: 65%   

RECENZE: V Prorokově zimě je sníh symbolem bezmoci

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám