Hlavní obsah

RECENZE: Godsmack zasadili a rovnou sklidili

Právo, Jaroslav Špulák

Přestože jsou Godsmack na scéně od roku 1995, v pondělí večer dorazili do Prahy poprvé. Koncert, jenž byl kvůli termínové kolizi s vystoupením jejich krajanů Slipknot posunut o den dopředu, navštívilo ve Velkém sále pražské Lucerny několik stovek příznivců. Nebylo zdaleka plno, nicméně příchozí věděli, na jakou kapelu jdou a co mohou čekat.

Foto: Lucie Levá

Zpěvák a kytarista skupiny Godsmack Sully Erna.

Článek

Godsmack jsou jednou z těch amerických skupin, které přišly na svět po konci Nirvany a na styl grunge, jenž parta kolem Kurta Cobaina proslavila, navázaly jeho současnější podobou. Sound muzikantů z Massachusetts byl tvrdší, zvukově ne tak syrový, melodický. První album nazvané Godsmack vydali v osmadevadesátém.

Jejich sedmá, zatím poslední kolekce When Legends Rise, vyšla loni v dubnu. Více se na ní přimkli ke klasickému hard rocku, což ovšem neznamená, že by zvuk kapely pobral patrný nános patiny. Je moderní, silný a písně nadále nepostrádají melodičnost. Nepodbízivou a přirozenou.

Foto: Lucie Levá

Godsmack v pražské Lucerně.

V Lucerně Godsmack zahájili titulní skladbou z aktuální desky. K ní se během večera vrátili ještě čtyřikrát, přičemž zvukový rozdíl mezi staršími písněmi a těmi novými nebyl patrný. Godsmack jsou již velmi zkušení a vyzrálí muzikanti. Nejvíce to dokázali v okamžicích, kdy si střihli improvizační pasáže v sólech a ve společném instrumentálním hraní.

Jedno takové, nejdelší a nejmocnější, přišlo na konci základního setu. Dlouhé bylo snad až příliš, nicméně publikum, které už v té době bylo z vystoupení skupiny nadšené, ho přijalo s pochopením, jako prvek současné mluvy hudebníků.

Foto: Lucie Levá

Sully Erna měl mikrofon uzpůsobený na hlasové efekty.

Godsmack byli na svém prvním vystoupení v České republice konfrontováni s jistou nedůvěrou rockového publika. Jak bylo zmíněno, do Lucerny ho nedorazilo příliš, navíc se koncert konal v době, kdy je v podstatě každý večer v metropoli nějaký jiný významný či zaznamenání hodný.

Resumé pondělního setu Godsmack je přesto pozitivní. Čtveřice kolem zpěváka a kytaristy Sullyho Erny dorazila, po několika skladbách získala diváky definitivně na svou stranu a do konce svého vystoupení sklidila v podobě potlesku a podpory diváků plody vstřícnosti z rockového semínka, které předtím sebejistě zasadila.

Foto: Lucie Levá

Pódium kapely Godsmack bylo skrom,né a funkční.

Navázala v tom ostatně na zdařilý set předskakujících The.Switch. Crossoverová formace původně z Příbrami nastolila dávku rockové tvrdosti na vysoké hodnoty a bravurně ji ukočírovala ve formě písničkové. Od roku 1996, kdy vznikla, přesně ví, odkud ve své tvorbě jde, kam míří, a ještě to naživo spolehlivě prezentuje.

Nabyté zkušenosti a s časem přicházející nadhled hrají muzikantům obvykle do noty. Platí to o The.Switch i Godsmack.

Godsmack, The.Switch
Velý sál Lucerny, Praha, 10. června

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám