Hlavní obsah

RECENZE: Dva hluční gangsteři ze Žižkova

Právo, Ondřej Horák

Statistika je v případě této nahrávky nekompromisní stejně jako její tlak. Dvacet šest minut na jedenáct písní. Arrogant Twins jsou hlučné duo z pražského Žižkova a částečnou odpovědí na slavné dvojice Royal Blood, Slaves nebo White Stripes. Přesto jsou jedineční.

Foto: archív United Islands

Arrogant Twins

Článek

Postavit rockovou kapelu na dvou lidech je záludné. Skladby nelze oplácat balastem, strohé podání odkryje každé slabé místo. Pokud mezi oběma hráči nefunguje pověstná chemie, můžou to rovnou zabalit. Na koncert kapela sice dojede osobním vozem, na pódiu ale nic neschová. Všechny oči míří jen na ty dva.

Je to těžká disciplína a Arrogant Twins ji zvládají s elegancí protřelých muzikantů a hudebních fanatiků. Kytarista Jiří Nedvídek a bubeník Benjamin Daniels nepokrytě vykrádají vše, na co ve své sbírce desek narazí. A nesmírně se u toho baví.

Foto: Archív Právo

Arrogant Twins, nové album

Melodický punk Click Post Repeat střídá staromilský rokenrol Great Balls of Fire. Nesmlouvavá Oxymoron trvá minutu, přesto dokáže obsáhnout předehru, sloku i eruptivní refrén. Arrogants Twins odlišuje od ostatních „čtyřrukých“ kapel především humor a nadhled. Videoklipy a pozvánky na koncerty koncipují jako krátké gangstery s několika fiktivními charaktery.

Rádi se chvástají jako skutečné rockové hvězdy, v textech ale zůstávají nohama na zemi. „Nikdy nebudu hrát pro stadiony / nikdy nebudu kráčet po červeném koberci,“ zpívají ve Wembley Stadium, aby hned v další písni přiznali, že milují kapely, které většinové publikum nenávidí.

Hrdě se tak hlásí k prostředí subkultur a filosofii DIY, tedy udělej si sám. Oba spolu ostatně před lety brázdili republiku i Evropu v hardcoreových Anyway. Na druhém albu vybrousili vlastní výraz zapracovali na dynamice i aranžích.

LGND je solidní rocková nahrávka, u které téměř nepostřehnete, že ji nahráli dva chlápci na koleni.

Arrogant Twins: LGND
1091766 Records DK, 26 minut

Hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: Kaleidoskop akrobatické lehkosti

Kaleidoskop neboli krasohled, kouzelná hračka našeho dětství s přesýpajícími se barevnými obrázky, je titulem nové produkce Cirku La Putyka. Představení...

Výběr článků

Načítám