Hlavní obsah

RECENZE: Doctor P.P. má už osmé album. Své nejlepší

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak to zkrátka v rokenrolu chodí. Pražská skupina Doctor P.P. je na scéně od poloviny devadesátých let, vydala osm desek a teprve ta poslední, v březnu zveřejněná pod názvem Levák, ukázala její sílu. Kapela na tom musela dlouho pracovat, kličkovala mezi slovy despektu a při tom hrála, skládala a vydávala.

Foto: archív kapely

Petr Pečený stojí v čele kapely Doctor P. P.

Článek

Objektivně je pravda, že předešlým sedmi deskám takzvaně čouhala sláma z bot. Formace Doctor P.P., v jejímž čele stojí zpěvák Petr Pečený, se pohybuje v ranku atmosférou hospod ovoněného českého bigbítu, v němž se obvykle nejde za velkým hudebním uměním, aranžérskými překvapeními nebo hlubokými texty. Tohle všechno nicméně v intencích vlastního hudebního příběhu na albu Levák povýšila.

Pracovala na něm dva roky, a kromě Petra Pečeného, který zpíval, napsal text a na všechno dohlížel, se na něm podílela producentská dvojice Lukáš Chromek a Lešek Wronka a také parta hudebních kamarádů. Hudbou i texty přispěli Lou Fanánek Hagen, Ondřej Soukup, Pepa Bolan, Pavel Ryška, Jakub Ryba a další.

Foto: Lewron Music Center

Obal alba Levák.

Pro kapelu napsali písničky s ohledem na to, jak Petra Pečeného, jenž je často hlavním hrdinou textů, znají a jak vnímají to lepší, co je ze sebe kapela schopna vydat. Výsledkem je kolekce dvanácti vyrovnaných písniček, které mají slušný melodický potenciál, lehkost v interpretaci a také Pečeného osobitý hlasový vklad.

Svým výrazem místy trochu připomíná Petra Jandu z Olympiku. Je příjemný, rockový a zásluhou autorů písniček nebrousí v polohách, na které by nestačil.

Bicáky, tricáky, kokosáče, Levák, Sabráž, Voda, Trencle s batmanem – to všechno jsou skladby, které si budou návštěvníci koncertů kapely Doctor P.P. po odchodu z něho (a po poslechu alba) nejspíš prozpěvovat. A pokud si zapamatují texty, nebudou mít sice pocit, že jsou to původně básně, ale nebudou mít ani obavy si je notovat nahlas, neboť k hudbě, kterou kapela dělá, jsou patřičné.

Levák je deska, která baví. Nemá ambice šokovat instrumentální, pěveckou či textařskou bravurou, její touhou je pobavit. Vezmeme-li v potaz, že ji nahrála dlouhou dobu poněkud podceňovaná kapela, pak je to hezký příklad toho, že trpělivost přináší růže.

Doctor P. P.: Levák
Lewron Music Center, 38:05

Celkové hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám