Hlavní obsah

RECENZE: Barbora Poláková se už etablovala. Písně ale opakovat nemusí

Právo, Jaroslav Špulák

Nejdříve plánovala zpěvačka Barbora Poláková v pražském Lucerna Music Baru dva koncerty. Byly rychle vyprodané, a tak přibyl ještě jeden. Konal se v sobotu, před těmi původně plánovanými, vyprodaný nebyl a zastihl zpěvačku i kapelu v dobré kondici.

Foto: Marek Holoubek

Album Barbory Polákové (vlevo) křtí herečka Marie Štípková.

Článek

Poláková není prototyp popové ani rockové hvězdy, stejně tak nemá výjimečný hlas, který by fascinoval barvou nebo rozsahem. V jejím koncertním vystoupení je ale mnoho kouzelného a přitažlivého, jak v osobnostním charismatu, tak ve zpěvu.

Na pódiu si to náležitě užívala. Zpívala, smála se, vtipkovala, vysvětlovala, a to všechno dohromady působilo skromně a sympaticky. Není divu, že si publikum hned získala a že ono jí pak podporovalo nejenom potleskem mezi písněmi, ale také zpěvem či spoluprací tehdy, když po něm třeba ona a klávesista David Hlaváč chtěli, aby se podělilo o refrén v písni Vono s přítomným dětským sborem.

Poláková má v hlase jemnost a klid. Je důsledná v artikulaci, což z oné jemnosti dělá pěvecký trumf. Její písničky jsou napsané tak, aby neměla potíže s intonací, naopak aby ji měla pod kontrolou a cítila se komfortně.

Foto: Marek Holoubek

Barbora Poláková v Lucerna Music Baru.

Doprovodná skupina, v jejímž čele stojí na pódiu nesmírně akční spoluautor Polákové skladeb Hlaváč, plní přesně svou roli. Je spolehlivá a k hlasu zpěvačky dodává písním jinou dávku vzrušení. Současně však takříkajíc hraje na ni, nepředbíhá ji, nezastiňuje. Podobně se chovali i dva doprovodní vokalisté, jejichž přínos byl ve zpívaných partech patrný a kladný.

Ne všechny písničky z repertoáru Barbory Polákové jsou nápadité a nezaměnitelné. Většina z těch, které tvořily sobotní program, ale ty vlastnosti má, ať už jsou z nové desky ZE.MĚ, která je přece jenom o trochu zajímavější než prvotina, anebo z debutu.

Foto: Marek Holoubek

Naplněný Lucerna Music Bar na sobotním koncertu Barbory Polákové.

Koncert ale ukázal, že skladba Kráva není tak docela vhodná do klubů, protože šeptaná slova Markéty Stehlíkové, která ji s Polákovou zazpívala, zanikla v ruchu drbání diváků, přitom právě ona plní v písničce důležitou roli.

Nejméně šťastné bylo zopakování písniček 2-8-2 a Vono, které zazněly už v základním bloku, na konci přídavku, Z dramaturgického hlediska je to chyba, tím spíš, když Poláková měla v písňové náplni svých dvou alb ještě kde brát.

Během koncertu se na pódiu objevovali kmotři, kteří album ZE.MĚ průběžně křtili. Byli mezi nimi Marie Štípková, Petra Nesvačilová, Pavel Liška, Jiří Zeman a další. Na pódiu hostovaly dětský sbor i Unique Quartet, publikum se bavilo a koncert ukázal, že Poláková se na hudební scéně poměrně rychle etablovala. Působí na ni už totiž dostatečně profesionálně.

Barbora Poláková
Lucerna Music Bar, Praha, 21. dubna

Hodnocení: 75%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám